6 sätt som veganer räddar planeten på

Ta reda på hur din kost påverkar miljön. Då kommer du att få reda på hur en vegan hjälper planeten på många sätt. Veganerna kan gå vidare och ge sig själva en klapp på axeln för att ni förbättrar världen. Allvarligt, om du är en vegan räddar du liv med varje tugga av mat du äter. Förutom att skona djuren från slakt och skära ned på dina risker att drabbas av en livshotande sjukdom, skyddar din växtbaserade kost hela planeten från onaturlig katastrof.

Det skyddar vår jord

Du kan få nästan alla viktiga näringsämnen du behöver från att äta vegetabiliska livsmedel och det beror på de mineraler, enzymer, antioxidanter och aminosyror som finns i vår jord. Forskare har funnit att föda upp djur för konsumtion bidrar till erosion och näringsmässig utarmning av jorden. För att inte tala om ökenspridning och skogsskövling. Bara USA ensamt har förlorat en tredjedel av sin matjord från faktorer som inkluderar boskaps jordbruk.

Det sparar vatten

Mer än 70 procent av jordens sötvatten används i jordbruket och att föda upp djur och plantera växter. Det tar dock 100-200 gånger mer vatten för att producera ett kilo nötkött än det gör för att växa ett kilo av vegetabilier. Dessutom är boskapssektorn troligen den största källan till vattenföroreningar.

Bevarar världens olja

Djuruppfödningens ekonomi i väst baseras på olja. Detta är anledningen till att det blev matupplopp i 23 länder när oljepriset nådde en topp under 2008. Varje länk i den kedja av händelser som ger kött till bordet kräver elektricitet. Den utgår från framställning av gödselmedlet som släpps ut på mark för att odla djurfodret. Det krävs bränsle för att transportera köttet i jättekylskåp på fartyg till butikshyllorna. Ungefär en tredjedel av alla fossila bränslen som produceras i USA går nu åt till djur jordbruk.

Det rensar luften

Du kan lukta en bondgård från en mils avstånd. Denna form av luftföroreningar är ett stort problem. En rapport från FN drog slutsatsen att djur jordbruket är en större bidragande orsak till växthusgaser än alla former av transport. När regnskogar rensas för att skapa betesmarker åt boskap, släpps kol ut i luften.

Den bekämpar svälten i världen

Hundratals miljoner människor runt om i världen lider av hunger och undernäring. Ändå används 70 procent av kornen som odlas i USA som föda till boskap. Allt som allt, går mer än 700 miljoner ton mänsklig kvalitets mat in i djur jordbruk varje år, som i stället skulle kunna användas för att utrota hungern.

Sparar haven

Det finns många ”döda zoner” i haven, eftersom stora mängder överskott av näringsämnen från animaliskt avfall, bondgårdar, avlopp, kväveföreningar och gödsel sopas ner i floderna. Detta orsakar algblomning som tar upp allt syre i vattnet vilket gör att ett väldigt begränsat djurliv kan leva där. Nästan 400 döda zoner som varierar i storlek från ett till över 70.000 kvadrat km har nu identifierats, från de skandinaviska fjordarna till Sydkinesiska havet. Djuruppfödning är inte den enda boven i dramat, men det är en av de värsta.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*