Allt om örter: köp, förvaring och andra tips

Användning av örter i matlagningen kan göra en tråkig vegetarisk måltid intressant och smakrik. Förutom smaker, är nästan alla typer av örter, oavsett om de är torkade eller färska, laddade med antioxidanter och andra näringsämnen som är bra för hälsan. Till exempel rosmarin  innehåller ämnen som är bra för immunförsvaret och matsmältningen medan persilja har ämnen som kan hjälpa mot reumatoid artrit. Tack vare dessa orsaker har örter blivit en populär ingrediens i varje måltid och de säljs nu i bondaffärer, matbutiker och en del odlar sina egna örter hemma.

Oavsett om du är ett proffs i att använda örter eller bara en nybörjare, är det viktigt att du känner till knepen om hur man köper, förvarar och förbereder dem.

Att köpa örter

Om du kan, försök att köpa örter vid närmaste marknad tidigt på morgonen. Örter som säljs på lantmarknad är fräschare jämfört med de som säljs I snabbköpsaffärer. Om du planerar att skörda dina egna örter, är det bäst att göra det på morgonen också (innan solen blir för varm).

Obs: Oljan som ger örterna deras distinkta smak och doft avdunstar lätt (kan försvinna ur blad eller stam om örten skadas). På grund av detta, rekommenderas att hantera örterna lätt och de bör aldrig staplas på ett sätt som kan ge dem “blåmärken”.

Förvaring

Om du köpt eller skördat örter som blir över, finns det några knep för att få dem att hålla längre.

För mindre känsliga örter (de med tjocka blad eller vassa kvistar) som salvia, timjan och rosmarin, kan du bara packa dem i en plastpåse och placera dem på det varmaste utrymmet i ditt kylskåp. Se bara till att plastpåsen och örterna är torra för om inte, kommer detta leda till att örterna möglar.

Delikata örter som basilika, persilja, koriander och mer bör få en särskild behandling. Om du misslyckas med att förvara dem på rätt sätt, kommer de att torka och vara oanvändbara. Vad du behöver göra är att klippa deras ända och lägga dem i en upprätt position med en tum vatten i kärlet. Istället för att placera dem i kylskåpet, kan du bara lämna dem på diskbänken.

Hacktekniker

Dåligt slipade knivar är en fiende för färska örter. Vassa knivar rekommenderas om du inte vill skada dem och förvränga deras smaker. Om du inte har en vass kniv tillgänglig är det nästbästa att bara riva örterna med händerna. Om du har en vass kökssax, kan du även använda den.

Ett annat problem i hanteringen av örter är att de har en tendens att glida runt när du skär dem. För att göra det enklare, kan du kasta lite salt på din skärbräda för att hjälpa dem att vara stilla.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*