Att som tonåring hantera motstånd från familj och vänner när du blir vegan

När du som tonåring tar beslutet att bli vegan kan du möta en hel del motstånd från familjemedlemmar och vänner. Naturligtvis kan dina nära och kära ta ditt beslut som ett vist val för din hälsa – eller ett sunt och medmänskligt ideal. Men de kan också välja att se det som en fix idé som endast är till för att revoltera. Det kan vara ganska upprörande när någon avfärdar ditt val genom att föreslå att du bara gör det för att låtsas vara som dina idoler eller kompisar. Det kan komma många förlöjligande förslag till varför du gör ditt val, som att du bara vill bli smal eller följer en trend som du snart kommer att överge. Men du vet att du inte är därför, och att det är något mycket viktigare och djupare.

Förklara för din familj och dina vänner varför du har valt att bli vegan. Gör detta lugnt och med bra fakta som stöder ditt försvar. Du ska inte argumentera aggressivt eller trycka ner saker i halsen på dem – det gör dem bara mer avvisande. Du kan dock göra klart att du har gjort din forskning och att du menar allvar med ditt val.

För att lyckas så bra som möjligt, svara bara artigt när föräldrar som inte förstår ditt val försöker få dig att äta kyckling, mjölk eller lax. Du kan helt enkelt tala om att du har berättat ditt val redan. Du kommer att göra det svårare för dig om du svarar aggressivt. Var uthållig så kommer du att nå störst framgång.
Försök att inte reagera defensivt – eller med irritation – när syskon retas med dig om ditt val. Det finns en skillnad mellan att försvara dig själv lugnt och agera defensivt och bita på varje provokation som kastas fram. Du kan ignorera gliringar och så småningom försvinner det roliga för dem. Du kan svara genom att förklara att det är ett personligt val. Det är inte sagt att detta är lätt, men det är den bästa vägen.

Var stark och lugn i andra situationer utanför hemmet. Om människor blir arga, irritera eller retar dig i skolan, på jobbet eller någon annanstans för din veganism, kan du också välja att bara ignorera dem. Du kan också diskutera fördelarna med att vara vegan med dem. Det hjälper också att ha en eller två kända veganer att citera som bevis på goda förebilder.

Tillaga några veganrätter. Om du vill imponera på allätare, ge dem några läckra veganrätter att smaka. På så sätt kommer du både att visa att veganmat är okej och bidra till att bygga upp en gemensam känsla av förståelse och njutning. Folk slår sällan undan en måltid som är tillagad med kärlek, omsorg och uppmärksamhet.

Fråga dina föräldrar och andra familjemedlemmar om de vill engagera sig och lära sig mer. Om de retar dig för att de känner sig personligen hotade av ditt val – eller för att de verkligen är rädd för din hälsa – be dem att spendera lite tid med att prata igenom frågan om att vara vegan. Använd välrenommerade webbplatser, som har information om tonåringar och vegankost, för att hjälpa dig få fram bra information. Ett bra tillfälle är att göra det i samband med måltiden du bjuder på.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*