Aubergine Parmigiana

Ingredienser

  • 3 stora auberginer
  • Olivolja
  • 1 lök, skalad och finhackad
  • ½ lök våren vitlök, eller 1 klyfta vanlig vitlök, skalad och fint skivad
  • 1 rågad tsk torkad oregano
  • 2 x 400 gr konserverade plommontomater eller 1 kg färska mogna tomater
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Lite vinäger
  • 1 stor näve färsk basilika
  • 3 stora nävar parmesanost, färskriven
  • 2 nävar torkade ströbröd
  • Lite färsk oregano, löv hackad
  • 150 gr buffelmozzarella

Tillagning

Detta är en klassisk italiensk rätt som passar utmärkt att tillaga på auberginer, tillsammans med parmesan och tomater. Den fungerar att ätas fristående, exempelvis med bröd, eller tillsammans med kött, skaldjur eller fisk, för en icke vegetarisk variant.

  1. Börja med att ta bort stjälkarna från auberginer. Skiva sedan upp dem i 1 cm tjocka skivor och lägg åt sidan .
  2. Sätt på grillen. Oavsett om du använder en grillpanna eller en ugnsgrill så är det viktigt att få det riktigt varmt.
  3. Tillsätt två, tre skvättar olivolja i en stor kastrull och sätt den på spisen på medelvärme . Tillsätt lök, vitlök och den torkade oreganon och låt koka i oljan i cirka 10 minuter eller tills löken är mjuk och vitlök har fått lite färg.
  4. Lägg sedan tomaterna i kokande vatten i cirka 45 sekunder. Ta upp dessa med en hålslev och lägg tomaterna i kallt vatten i cirka 30 sekunder. Dra sedan av skinnet från tomaterna och pressa försiktigt ut kärnorna. Skär sedan upp tomatköttet i bitar. Lägg sedan ned tomatköttet i kastrullen med lökblandningen, rör om ordentligt och låt sjuda på låg värme i cirka 15 minuter.
  5. Grilla auberginerna på båda sidorna så att de får färg och blir lätt förkolnade. Lägg varje omgång på en bricka när de är färdiga och fortsätt att grilla tills alla auberginer har blivit grillade.
  6. När tomatsåsen har sjudit färdigt så tillsätter man lite salt och peppar. Tillsätt även en skvätt vinäger och basilikan. Rör om ordentligt.
  7. Lägg sedan ett lager med tomatsås i botten på en ugnsfast form av glas eller lera. Sprid ut ett lager parmesanost och lägg därefter på ett lager med auberginer. Upprepa denna procedur tills alla ingredienser är slut. Avsluta med att stänka lite sås på toppen och strö ut ett lager med parmesan.
  8. Lägg brödsmulor i en liten skål med olivolja. Lägg i lite oregano och rör om. Strö sedan brödsmulorna på toppen av ugnsformen.
  9. Grädda i ugnen på 190 grader i cirka 30 minuter tills gratängen har fått fin färg. Ta ut formen och strö all mozzarella över hela toppen och sätt in formen i ugnen i ytterligare 5 minuter tills osten har smält och börjat bubbla.
  10. Servera rätten direkt tillsammans med en grönsallad eller bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*