Bär är bra för dig

Vi vill att alla går ner i vikt och förebygger olika typer av sjukdomar, men att köpa vitaminer och piller är mycket dyrt. Lyckligtvis behöver vi inte gå kontinuerligt till apoteket för att vara friska. Allt vi behöver göra är att gå till mataffären och köpa ett urval av färska eller frysta bär så som jordgubbar, blåbär, tranbär, acai, goji med mera. Dessa små frukter är inte bara läckra; de är laddade med vitaminer och mineraler som är bra för flera delar av kroppen.

Flera anledningar att äta bär:

Bär kommer att hålla ditt minne skarpt

Enligt forskning, är människor som äter bär minst en eller två portioner i veckan mer mentalt skarpa än de som inte gör det. Detta beror på att bären har komponenter som kallas antocyaniner som skjuter fram kognitiv nedgång med cirka två och ett halvt år. Människor som äter bär regelbundet kommer också att minska risken för att få alzheimer och demens.

Bär ger dig inte diabetes

De flesta typer av bär är söta men dess sötma kommer inte döda, dvs. ge dig diabetes. Detta beror på att de har lågt glykemiskt index. Glykemiskt index är en skala som rangordnar livsmedel från 1 till 100 baserat på deras effekt på blodsockernivån. Livsmedel med höga poäng i det glykemiska indexet kan snabbt öka blodsockret och därmed leda till diabetes. Lyckligtvis är poängen för jordgubbar, blåbär, björnbär och hallon under 40 plus, de innehåller också fiber som  är viktigt för att motverka diabetes.

Bär kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Genom att äta bär känns magen full på grund av deras höga fiber- och vätskehalt. Mättnadskänslan är viktig när du hanterar din vikt eftersom du inte behöver äta mycket bara för att få energi. Om du vill gå ner i vikt, ät bär istället för skräpmat. Du kan också göra en del experiment i köket genom att lägga olika typer av bär till dina måltider. Du kan använda dem för att skapa en god salladsdressing, koppla ihop dem med nötter för ditt mellanmål, kasta dem i mixern för att göra bärsmoothie osv.

Bra för kampen mot urinvägsinfektion

Tranbär är kända för inverkan på urinvägshälsan men andra bär som blåbär kan hjälpa till också. Enligt forskning, kan dessa bärs komponenter bekämpa bakterier såsom E. coli för att hålla tillbaka andra bakterier i urinvägarna som kan föröka sig och orsaka infektion.

Bär kan hjälpa förebygga parkinsons.

Enligt forskning, har människor som äter bär mindre risk att få parkinsons sjukdom. Detta beror på att bären innehåller mycket flavonoider, en komponent som sägs vara bra för kampen mot parkinsons sjukdom.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*