Din hund kan också bli vegetarian

Om du funderar på att göra din älskade hund till vegetarian, men är inte säker på om det är säkert och möjligt, är svaret på båda frågor: ja. Det är mindre komplicerat än vad du tror. Det är mycket säkert och enkelt att konvertera din hund att bli vegetarian, men det finns några saker att tänka på.

Precis som människor behöver hundar också en viss mängd näringsämnen för att de ska kunna leva hälsosamt. Innan du utfodrar din hund med en vegetarisk kost går du till veterinären och diskutera den mat som du planerar att mata din hund med. Veterinären kommer att hjälpa dig med de nödvändiga kosttillskott/näringsämnen som inte tillhandahålls av vegetariska källor. Det finns i och för sig färdig vegetariska kost till hundar att köpa – med rätt näringsämnen i – och då kräver inget tillskott, men du kan alltid mata din hund med hemlagad hundmat.

Nästa steg: hur gör du övergången?

Din hund måste fortfarande anpassa sig till sin nya diet. Sakta introducera du honom till hans nya mat under en period av 2 – 3 veckor. Detta minskar eventuella magbesvär. Börja med att införliva vegetariska livsmedel med hans vanliga mat och sedan ändrar du gradvis till mer och mer vegetarisk kost. Till exempel, börja med att ¼ av maten är vegetarisk och resten normal. Den andra veckan kan du köra hälften/hälften. Tredje veckan kör du omvänt från första veckan.  Från den fjärde veckan kan du ge helt och hållet vegetarisk mat till din hund.

Räkna med att stöta på motstånd i början från din hund, men så småningom kommer han att vänja sig. Var uppmärksam på din hunds avföring. Om han har lös avföring eller magbesvär, förlänga övergångsprocessen.

Teknik för att göra övergången lättare

Du måste fresta din hund att prova sin nya diet. Gör hans mat lockande genom att sätta lite riven ost, hårdkokta ägg eller kikärter på toppen av maten. Dessa tillägg är bra eftersom de inte bara uppmuntrar hunden att äta sin vegetarisk måltid, de tillför även en extra mängd protein till dieten.

Utvärdering

Efter två eller tre månader av att ha ätit vegetarisk hundmat, ta tillbaka din hund till veterinären för ett fullständigt blodprov. Detta kommer att avgöra om din hund får den näring som han behöver med sin nya diet. Veterinären kommer också att undersöka din hunds fysiskt för att leta efter tecken på ångest. Om resultaten är okej, fortsätt med den nya dieten, men glöm inte att göra återbesök var sjätte månad för en check-up.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*