En del grönsaker och örter som du kan återodla hemma

I våra måltider finns vissa ingredienser som vi ofta använder. Däremot kan vi inte ha hemma för stora kvantiteter av dessa ingredienser eftersom vissa av dem lätt ruttnar. Vi kan lagra en del ingredienser – som lök och vitlök – men sedan är det många andra som både är ömtåliga, känsliga och dyra. 

Den goda nyheten är att vissa av dessa ingredienser, bland grönsaker och örter, kan du odla själv på din köksbänken – och sedan återodla. Nästa gång du behöver dem kommer du att slippa rusa till affären eftersom de finns färdiga i ditt kök redan. Billigare, närmre, nyttigare och mycket godare.

Här är några grönsaker och örter som du kan köpa en gång – och återodla för evigt:

Morötter

Kasta inte bort ändarna på morötterna. Om du placerar dem i  en behållare med lite vatten, kommer det att börja växa ut rötter på dem. Du kan använda dessa rötter som garnering i dina måltider eller så kan du lägga dem i din sallad. Allt du behöver göra är att placera behållaren i närheten av din köksfönstret. Sedan, vänta några dagar för rötterna att växa.

Romansk sallad

Om du älskar att äta sallad så är allt du behöver lite tålamod – och du kan återodla din egen sallad. Det gäller bara att få stammen från ursprungshuvudet och placera den i en skål med lite vatten. Placera den på ett område där det finns tillräckligt med solljus. Kanske nära ditt fönster. Du kommer att kunna se nya blad på 3-4 veckor.

Basilika och koriander

För att få basilika och koriander i ditt hem är allt du behöver göra är att samla in några blad med 10 cm långa stjälkar. Lägg dem i ett glas med vatten och på ett område med solljus. När du ser rötter i dem, kan du lägga den på en kruka så att du kan odla riktiga basilika och korianderväxter.

Svampar

Placera svamp stammen i jord med gödsel eller begagnade kaffesump. Se till att hålla odlingen i ett fuktigt område. Om du har tur kommer stjälkarna  upp på bara några dagar.

Vitlök

När du ser groddar i din vitlök, kasta då inte bort den. Lägg den i ett glas med vatten. På bara några dagar kommer nya groddar att växa ut och du kan använda dessa som garnering eller till pasta och sallader.

Ingefära

Ingefära sätter en alldeles speciell smak till våra måltider. Den har även massor av hälsofördelar. Du kan återodla ingefära genom att plantera den i en kruka eller direkt i jorden. Emellertid kan det ta lite tid för ingefäraroten att ta sig. Det kan ta åtta månader innan du kan skörda din växt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*