Den vegetariska ”Eatwell Plate”

Eatwell Plate, eller fritt översatt ”Ät väl-tallriken” är en kostcirkel som talar om i vilka mängder vi behöver få i oss vissa produkter varje dag för att dels bli mätta och dels klara av att nå upp till det behov av vitaminer och näring som vi behöver varje dag.

Om man följer dessa kostråd så kommer man få i sig en balanserad kost varje dag som får en att må bra, minskar riskerna för sjukdomar samtidigt som man får massor av energi så man orkar mer. Det handlar om att äta fem portioner frukt och grönsaker varje dag. Ungefär en tredjedel av varje måltid ska bestå av basmat såsom ris, pasta eller spannmålsprodukter. Man ska även äta olika mejeriprodukter, baljväxter och sojaprodukter för att få i sig det dagliga behovet av kalcium, järn och proteiner.

Utöver de rekommendationer som ges i kostcirkeln ska man även vara försiktig med salt och socker och dricka mycket vatten varje dag, minst 1-1,5 liter per dag och ytterligare mer om man utför ansträngande aktiviteter.

Man bör även dagligen äta fullkornsprodukter som bland annat bröd, mejeriprodukter, alternativt soja och spannmålsprodukter för den som inte äter mejeriprodukter, då dessa innehåller mycket kalcium och proteiner.