Vitaminer och mineraler
När man äter vegetarisk mat får man i sig en hel del vitaminer. Nedan följer en lista på viktiga vitaminer och var man kan hitta dessa.
Vitaminer finner man i nedanstående vegetariska produkter…
- Vitamin A. Finns i mjölk, ost, morötter, pumpa, spenat, röd paprika, broccoli, tomater och gula frukter.
- Vitamin B1. Finns i brunt ris, fullkornsbröd, nötter, potatis och baljväxter.
- Vitamin B2. Finns i mejeriprodukter, ägg, ris, fullkornsprodukter, grönsallad, vitkål, broccoli, svamp och spenat.
- Vitamin B3. Finner man i produkterna fullkorn, spannmål, mjöl och majs.
- Vitamin B6. Finns i havregryn, fullkornsbröd, sojabönor, nötter, potatis, bananer och baljväxter.
- Vitamin C. Vitamin C hittar man i citrusfrukter, bär, jordgubbar, potatis, nötter, grönsallad, vitkål, spenat, grön paprika, broccoli, blomkål och vinbär.
- Vitamin D. Finner man främst i ägg, mejeriprodukter, margarin och sojamjölk. Vitamin D kan man även tillgodogöra sig direkt från solljuset.
- Vitamin E. Finns i margarin, sojamjölk och flingor.
- Vitamin K. Finns i bland annat kålsallad, grönkål, broccoli, spenat, rapsolja, olivolja, soja och i ägg och vissa mejeriprodukter.
- Folat. Finns i potatis, broccoli, baljväxter, bönor, nötter och i frukter som bananer och apelsiner.