Etapper människor genomgår i övergången från icke-vegan till vegan

Övergång från att vara en köttätare till att uteslutande äta veganska livsmedel är ingen lätt resa. Jag, personligen har upplevt denna kamp. Och när jag minns mitt tidiga stadium av att vara en vegan, eller ska jag säga tidiga skede av min resa till att vara frisk, kommer olika känslor tillbaka till mitt sinne. Jag är mycket tacksam att jag kunde övervinna dessa känslor och stadier för om jag inte hade varit stark nog, skulle jag inte leva ett hälsosamt liv idag.

För dig som är nybörjare eller som fortfarande går runt och tänker på att bli vegan, här är några steg som du kan genomgå. Du måste anamma dessa steg noggrant och när du gör det, kan du äntligen säga till dig själv att du är en 100% nöjd vegan.

# 1Förnekelse              

Många veganer som jag har stött på under åren har talat om för mig att kött och mejeriprodukter kan skada hälsan. Ibland var övertygad, men 50% av mig var fortfarande skeptisk. Frågor som Frågor som ”hur kunde det vara dåligt för min hälsa att äta djur?” dök ofta upp i mitt huvud. Det började att bli klart för mig hur kött och dålig hälsa hör ihop när några av mina släktingar som var i 40-50 årsåldern började få olika typer av sjukdomar som diabetes, högtblodtryck och fetma, när dom egentligen borde vara hälsosamma i den åldern. Alla dem är köttätare så det var då jag blev övertygad om att ta bort animaliska produkter på menyn, kan vara en viktig sak för mig och min familj.

# 2 Skuld

Efter förnekelsefasen kommer skuldkänsla. Realiseringar av de dåliga effekterna av att äta kött kommer att uppstå. Och vissa kan klandra sig själva för att dom inte var medvetna om effekterna av att äta djur tidigare. I mitt fall kände jag mig lite skyldig till och med att äta kött och mejeriprodukter överhuvudtaget. Jag sa till mig själv, om jag bara hade vetat detta tidigare hade jag kunnat hjälpa mina släktingar att undvika sjukdomar.

# 3 Långsam vändning

Allteftersom veckor och månader går, kommer saker och ting att bli mindre komplicerat. Du börjar att må bättre (både din kropp och själ). Skuld och förnekande känslorna kommer så småningom att försvinna och du kommer att känna dig gladare av ditt val av mat. Du kommer att äta grönsaker, inte för att du är skyldig eller rädd utan för att det är ditt val och dina preferenser nu. Dessutom kommer du att vara van och bekväm med tanken på att inte alla kan vara vegan.

# Acceptans

Detta är den sista men bästa delen av övergången. Du kommer äntligen att acceptera din nya livsstil. Det kan ta flera månader eller till och med år, men när du når detta stadium, kommer du att känna dig gladare. Du har kommit till insikten att du är där du är tänkt att vara i livet. Den här delen kommer också få dig att inse att du inte bara gör ditt eget liv bättre utan även människorna runt omkring dig, djurens, miljön och hela för planeten.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*