Fakta om torkade frukter

Torkad frukt är mycket populär bland många, oavsett om man är vegetarian eller inte. Man äter är för att det är gott och bekvämt. Dessutom tänker man att det är nyttigt i förhållande till godis, chips och annat snacks. Detta är skälet till varför det stora utbudet av torkad frukt på marknaden. 

Men är det verkligen nyttigt egentligen?

Svaret får nog bli: ”det beror på”. Om du äter torkad frukt som görs traditionellt, där de får torka i solen eller på låg värme, då kan det betraktas som en hälsosam mat. Men på grund av stor efterfrågan, och driften att hålla låga priset, använder många företag tillredningsprocesser som helt tillintetgör nyttigheten i den torkade frukten och gör den lika dålig som det andra snackset. Så nyttighetsgraden har att göra med tillredningsprocessen.

Här är farorna med torkade frukter:

Svaveldioxider

Detta är skurken nummer ett bland farorna med torkade frukter. Det är en hemskt luktande gas som skapas från förbränning av kol eller olja. Gasen används ofta som desinfektionsmedel och konserveringsmedel i livsmedel. Detta är anledningen till att torkad frukt nuförtiden kan behålla sin färg, smak och har längre hållbarhet.

Egentligen är svaveldioxid inte farligt att konsumera för friska människor, men det bör endast konsumeras i små mängder. Enligt hälsoexperter är det rekommenderade intaget för ett

barn som väger mindre än 25 kilo bara 15 mg svaveldioxid per dag. Det motsvarar innehållet i en enda torkad aprikos. För hög konsumtion kan orsaka astma som i sin tur kan leda till kraftiga andningsproblem, livshotande allergier och andra hälsorisker.

Lösningen på detta problem är att du letar efter ekologiska märken eller varumärken utan kemiska tillsatser. Ännu bättre – och billigare – kommer det att bli om du torkar dina egna frukter. Det kanske inte ser så eleganta och läckra ut som de du kan köpa i livsmedelsbutiker, men åtminstone håller de dig 100 % frisk.

Sockertillsats

Eftersom torkade frukter är uttorkade är koncentrationen av ämnena i dem högre ön hos vanlig frukt. Det gäller både näringsämnen, vitaminer och naturligtvis socker – som kallas fruktos i frukt. Fruktos är inte skadligt eftersom det inte kan leda till någon ökningen av blodsockret, men du måste ändå vara försiktig om du är på en diet, eftersom den är rik på kalorier.

Problemet med de flesta märken av torkade frukter är att tillverkarna lägger i extra socker, sackarin och konstgjorda sötningsmedel som kan orsaka diabetes.

För att undvika diabetesproblem ska du leta efter torkad frukt som inte har tillsatt socker, eller som använder naturlig fruktjuice som sötningsmedel.

Att notera

– Torkad frukt kan vara nyttig för dig om du bara vet hur du läser etiketter eller vet hur du gör din egna.

– När du köper i affären – välj den organiska versionen. (Du kommer att kunna urskilja den genom etiketter och färg.)

– Slutligen: kom ihåg att torkade frukter inte är en huvudrätt. De är bara en belöning till dig själv ibland.

Ät med måtta!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*