Festlig squash soppa

Ingredienser

  • ¼ liter grönsaksbuljong
  • 6-7 limeblad
  • 3 färska röda chilin, urkärnad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 tumstor bit färsk ingefära, skalad
  • 3 pinnar citrongräs, trimmas och kläm med baksidan av en kniv
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 liten knippa färsk koriander
  • Olivolja
  • 1 rågad tsk kinesisk five-spice krydda
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 gul lök, skalad och fint skivad
  • 1 stor butternut squash eller ekollon squash, halveras, kärna ur och skär i 1,5 cm bitar
  • 200 gr basmatiris, tvättad
  • 2 x 400 cl burk lätt kokosmjölk
  • Saft av 3-4 limefrukter
  • 1 färsk röd chili, fint skivad, valfria

Tillagning

En lite festligare soppa med lite hetta som även fungerar en kall vinterdag. Riset går att byta ut mot nudlar om man vill ha lite variation.

  1. Häll buljongen i en liten kastrull och värm den på spisen på låg värme tills den är varm.
  2. Lägg därefter de doftande kryddorna som limeblad, chili, vitlök, ingefära, citrongräs och en nypa salt i en matberedare. Spar några av de bästa bladen av koriander för garnering. Mixa kryddorna i matberedaren i cirka 30 sekunder eller tills det blivit en bra mix. Häll ned några skvättar olivolja, den kinesiska five-spices kryddan och den malna kumminen i matberedaren och mixa ihop allt ordentligt.
  3. Sätt en gryta eller wok på medelhög värme och vänta tills den blivit varm. Häll sedan den mixade blandningen i grytan och stek på medelsvag värme under omrörning i några minuter. Lägg sedan i den skivade löken och lite av buljongen och låt allt få sjuda i cirka 8 till 10 minuter på svag värme, under omrörning.
  4. Lägg därefter ned squashen och rör om ordentligt och häll sedan ned den sista buljongen. Låt blandningen få koka upp och minska sedan värmen och låt det få sjuda i cirka 20-25 minuter eller till squashen är mjuk.
  5. Tillsätt sedan riset och eventuellt lite vatten om blandningen ser torr ut. Låt allt få fortsätta att sjuda i cirka 8 minuter och tillsätt sedan kokosmjölken. Vänta tills soppan kokar upp igen och låt därefter den få sjuda i ett par minuter till så att soppan blir genomhet och den tjocknar något.
  6. Ta grytan från spisen och krydda med lite salt och svartpeppar. Tillsätt sedan limejuicen, lite i taget och smaka av mellan så att soppan inte blir för smaksatt av lime. Lägg slutligen i den skivade chilin och de korianderblad som sparades som garnering.
  7. Ett lite tips om man vill göra något ytterligare festligare av sin måltid är att man hackar av toppen på en pumpa, gröper ur den så att det återstår minst en och en halv centimeter tjocka väggar. Sedan gräddar man skalet i ugnen på 100 grader i cirka 40 minuter.
  8. Därefter kan man hälla soppan i pumpan, som kommer se till att soppan hålls varm i minst en timme, samtidigt som det blir en väldigt exotisk soppskål på bordet som gör stor succé på festen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*