Friterad blomkål med curry

Ingredienser

  • En blomkål
  • Mjöl, för mjölning
  • Vegetabilisk olja
  • 1 liten bit potatis, skalad, tillval
  • 1 liten knippa färsk bladpersilja, blad plockas
  • Salt
  • 1 citron

För smeten

  • 1 tsk kummin
  • 2 tsk svarta senapsfrön
  • 2-3 torkade röda chilifrukter
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 200 gr självjäsande mjöl
  • ½ tsk gurkmeja
  • 35 cl kall öl
  • Salt

Tillagning

Friterad blomkål är en ovanligt rätt men smakar helt utsökt. Den japanskinspirerade tempura smeten gör att blomkålen får en fantastisk smak men även att den blir krispig.

  1. Börja med att göra i ordning smeten. Krossa kumminen, senapsfröna, chilin och pepparkorna i en mortel. Häll därefter i mjölet i en skål och tillsätt de krossade kryddorna tillsammans med gurkmeja. Häll sedan i ölen under omrörning, i omgångar så smeten inte blir för lös. Blanda väl och när smeten har fått samma konsistens som vispgrädde så är den klar. Krydda med lite salt och ställ smeten åt sidan.
  2. Ta bort botten av blomkålen och bryt sedan av lagom stora buketten. Skär upp stjälken i cirka 2 centimeter stora bitar. Skölj därefter blomkålen och lägg den på hushållspapper så vattnet sugs bort.
  3. Lägg sedan blomkålen i en skål med lite mjöl och rör försiktigt så att blomkålen blir väl mjölad.
  4. Hetta upp oljan, cirka 10 centimeter tjock, i en kastrull. När oljan har nått cirka 180 grader så tar man blomkålen, skakar av det löst sittande mjölet, och doppar den i tempura smeten. Lägg sedan blomkålen, i omgångar, försiktigt i kastrullen med den heta oljan. Tänk på att det kan fräsa och stänka så stå inte för nära spisen.
  5. När blomkålen är brynt och har ett knaprigt skal är de klara. Ta upp blomkålen med en hålslev och låt oljan få rinna av på ett hushållspapper. Servera omgående, efter varje omgång, och krydda med lite salt och citronsaft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*