Gigantes plaki

Ingredienser

  • 400 gr torkade smörbönor
  • 3 msk grekisk olivolja, plus lite extra för garnering
  • 1 spansk lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 gr mogna tomater, skinn borttagna, grovhackade
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk torkad oregano
  • Nypa malen kanel
  • 2 msk hackad bladpersilja, plus extra för garnering

Tillagning

  1. Lägg bönorna i rikligt med vatten och låt stå över natten. Nästa dag sköljer man av bönorna och lägger dessa i en kastrull med vatten som täcker alla bönor. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i cirka 50 minuter.
  2. Sätt därefter ugnen på 180 grader. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg i löken och vitlöken. Låt koka på medelstark värme i cirka 10 minuter till lökarna har blivit mjuka, utan att de fått färg. Tillsätt sedan tomatpurén och koka i ytterligare en minut. Tillsätt därefter alla andra ingredienser och låt allt sjuda under 2-3 minuter under omrörning.
  3. Rör slutligen ned bönorna i stekpannan och rör om. Häll över hela blandningen i en ugnsfast form. Grädda i ugnen i cirka 60 minuter tills bönorna är mjuka.
  4. Låt maten svalna och strö över persilja och ringla lite olivolja över innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*