Gör en krämig vegansalladsdressing med hjälp nötter och frön

Det finns massor av krämiga salladsdressingar som du kan köpa i affären, men de flesta av dem är gjorda av mejeriprodukter. Det finns i och för sig krämig vegansalladsdressingssubstitut men oftast blir man bara besviken eftersom det inte smakar bra nog. Så istället för att köpa en flaska färdiga salladsdressing är det lika bra du går in i ditt kök och vispar ihop din egen salladsdressing.
För att göra din salladdressing vegetarisk kan du ersätta mejerimjölk med nötter och frön. Se bara till att du skaffar cashewnötter, mandel, sesam och lite andra nötter och frösorter. Och var inte orolig – det är inte så svårt som du tror. Allt du behöver är lite kreativitet så kommer du att kunna fixa en dressing som passar både din kost och din gom.

Steg 1

Välja ingredienserna (nötter och frön)
Vilka nötter och frön vill du använda i din dressing? Utöver mandel och cashewnötter funkar det med pistasch, hasselnöt, hampa, squashfrön med mera. Om du har andra nötter, bara prova det också. Var inte rädd att experimentera då varje nöt och frö har något unikt att erbjuda.
Glöm inte att mjuka upp dina nötter eller frön i minst 30 minuter innan du använder dem. Blötläggning i vatten kommer att göra dem mjukare och lättare att smälta.

Steg 2

Välja aromer/kryddor
Detta är den roliga delen. Försök vara kreativ och plocka ihop olika kombinationer som kommer att väcka ditt smaksinne. Du kan kasta i några dillkvistar, basilika, persilja, peppar, curry, senap, balsamvinäger, gurkmeja och andra kryddor så länge det är vegetariskt. Välj ut 3 – 4 olika ingredienser som du tror kommer att plocka fram varandras smak. Till exempel kan du kombinera dill, peppar och basilika framgångsrikt.

Andra tips:
 Om du vill lägga krämighet och smak till din salladsdressing, kan du lägga till avokado.  För att göra det kryddig, tillsätt lite jalapenos.  Lägg till lite vitlök och lök för smaker och hälsofördelar.

Steg 3

Sätt en twist på dressingen genom att göra det lite sött, surt eller bägge delarna
För att väcka upp smaklökarna kan du lägga till lite sötma, syrlighet eller både och i din dressing. Gör detta genom att pressa en citron eller lime i dressingen – eller använd saft från olika frukter. Om du vill att det ska vara sötare, kan du lägga till russin eller saft från söta frukter som ananas och apelsiner.

Steg 4

Mixa!

Det sista steget är att kasta allt i din mixer. Låt mixern gå tills blandningen är krämig. Lägg till lite vatten under mixningen tills du får den konsistens du vill ha. Lägg inte i för mycket vatten för tidigt, då det är svårare att få det fast igen när det väl blivit för löst. Häll i lite åt gången tills rätt konsistens uppnåtts.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*