Havregryn – roliga fakta som du egentligen behöver veta

Havregryn är standardfrukostmat för de flesta vegetarianer (vissa äter det till och med till lunch och middag). Detta beror på att dess energirikedom, dess nyttighet och att det smakar bra även utan mjölk. Men bortsett från att vara god och näringsrik finns det fler saker om havregryn som är värt att veta.

Havregryn är bra för hjärtat

Havregryn har alltid varit kopplat till ett friskt hjärta. Om du är en havregrynsätare har du nog märkt på havregrynsförpackningar hur de skryter om hur bra det är för hjärtat. Och detta är ingen överdrift som någon hittat på för att sälja mer havregryn – det är verkligen så. Det är bevisat att en portion havregryn om dagen kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar. Men för att det ska vara effektivt får du naturligtvis inte lägga till ohälsosamma tillsatser som socker, mjölk eller smör på din gröt.

Havregryn innehåller antioxidanter

Vi vet alla att vår kropp behöver antioxidanter för att vara friska, och det bästa sättet att få antioxidanter är att äta mycket frukt och grönsaker. Men visste du att även havregryn innehåller unika antioxidanter? Ja, det innehåller föreningar/antioxidanter som kallas avenanthramides, och kan hjälpa oss att bli friskare och starkare.

Havregrynsgröt kan göra dig vacker

En halv kopp havregryn ger dig ett gott tillskott av Vitamin B som är ansvarig för god matsmältning och metabolism. Bortsett från detta kan det även göra att ditt hår, hud och naglar blir starkare och bättre. Den typ av Vitamin B som finns i havregrynsgröt är den som används i medel som ska stärka hud, hår och naglar. Så istället för att köpa dem dyrt i hälsokostbutiker kan du helt enkelt äta massor av havregryn för att göra dig vacker. Havre hjälper också kollagenbildning som ansvarar för mjuk och elastisk hud.

Havregryn håller skadliga bakterier borta

Havre har en unika fibrer som kallas beta-glukaner som visat sig bidra till att förbättra immunförsvaret. Det skyddar också kroppen mot skadliga bakterier som kan orsaka sjukdom. Betaglukaner i havre sägs också hjälpa till att förebygga cancer – särskilt grovtarms- och bröstcancer.

Havre är den perfekta ingrediensen i kakor

Om din vanliga havregrynsfrukost får fart på dig om morgonen så varför inte använda havre för att göra havrekakor? Detta är ett mycket hälsosammare alternativ än andra bearbetade ingredienser – plus det smakar smaskigt också.

De fakta som nämns ovan är bevis som havregryn inte bara hjälpa dig att hantera din hunger. Om du konsumerar havregryn som en del av din dagliga kost så är det helt enkelt ett bra sätt att ta hand om dig själv och din kropp på ett naturligt sätt. För att göra din gröt mer intressant och smaskiga, prova att lägga till andra hälsosamma ingredienser såsom bär,  jordnötssmör, bananer och valnötter i din gröt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*