Hur du gör för att inte tröttna på sallader

Många människor har inte mycket till övers för sallad. De tror att sallader är tråkiga, smaklösa och  något som bara konsumeras av dem som är på strikt diet. Men frågar man vegetarianer är sallader det bästa som finns. Olika sorters grönsaker och sallader är höjdpunkten. Inte nog med att sallader smakar bra, de är fulla av näringsämnen. Dessutom kan de innebära en mycket läcker måltid om den är tillredd på rätt sätt. Om du just har börjat din vegetariska resa så följer här några tips, så kan du få mer ut av dina sallader:

Här är en enkel salladsguide:

  1. Att välja en salladsblandning

Ställ dig först följande frågor:

  • Vilken typ av sallad gillar du?
  • Vill du ha specifika grönsaker? Eller vill du prova nya?
  • Hur mäktig vill du att din sallad att bli?

Svarar du på dessa frågor har du en bra utgångspunkt när du ska göra din sallad.
För att göra den merintressant kan du fundera kring olika konsistenser som krispigt sallad, nötter, vegetarisk ost, krutonger, torkade tranbär, morötter och tomater.

Var kräsen när det kommer till smaken. Experimentera gärna med olika  blandningar och utvärdera vad du egentligen gillar och inte gillar. Du kan till exempel prova att para ihop en söt dressing med trubbiga grönsaker. Eller kanske du kan prova en salladsdressing som har en blandning av sötma och sälta. Ett annat tips är att prova olika blandningar varje dag. Det kan göra att det fortsätter att vara spännande att äta sallad även om du äter det varje dag.

Hacka dina grönsaker i lagom stora bitar. Detta gör att du kan äta din sallad enklare.

  1. Din salladsdressing

Den snabbast tänkbara dressingen att tillreda är att ta citron eller apelsin och enkelt pressa den över salladen. Det ger en fräsch och god smak.
Men det finns en uppsjö av olika spännande dressingar till din sallad.

En annan enkel dressing är till citrus eller apelsin tillsätta olivolja, sesamolja eller balsamvinäger för bättre smak. Tänk bara på att inte lägga i för mycket (1 eller 2 tsk. räcker).

Ett annat gott tips är att blanda fettfri yoghurt och vinäger eller honung och senap för en snabb och krämig dressing. Var inte rädd för att prova olika blandningar.

  1. Förslag på salladspresentationer

Presentationer kan göra din måltid mer tilltalande – inte bara för ögonen utan även för smaklökarna. Det är därför det är viktigt att veta hur man ordnar din sallad ordentligt.

Tips 1 – Sprid ut salladen
För att göra detta måste du använda en större tallrik. Detta hjälper dig att visa de olika grönsakssorter du har använt i din sallad. Det kommer också att hjälpa dig att lägga till mer hälsosamma alternativ. En enkel och bra presentation är att lägga ut de olika sorterna grönsaker runt om tallriken och ha dressingen i mitten.

Exempel:

Sprid ut salladen

Tips 2 – Bygg på höjden

Om du vill prova andra presentationsstilar är det bara att experimentera. Prova till exempel att bygga på höjden. Antingen kan du stapla eller använda ett glas – som du fyller med olika grönsaker – och sedan ställer upp och ner.

Bygg på höjden


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*