Indiskt pani puri

Ingredienser

  • 200 gr mannagryn
  • 4 msk vetemjöl, plus extra för mjölning
  • Fint havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1,30 dl sodavatten
  • 1 stor knippe färsk koriander
  • 8 dl vegetabilisk olja, till stekning
  • ½ en fänkål, strimlas
  • 4 rädisor, skivade
  • ½ liten rödlök, skalad
  • ½ gurka

För pani

  • 500 gr mogna tomater
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 tumstor bit färsk ingefära, skalad
  • 3 färska röda chili, urkärnad
  • 2 msk rödvinsvinäger

För den gröna salsan

  • 1 tumstor bit färsk ingefära, skalad
  • 2 färska gröna chilifrukter, klippta
  • 1 stort knippe färsk mynta
  • 150 ml färsk osötad äppeljuice
  • 1 tsk tamarind pasta eller chutney

För de kryddade kikärtorna:

  • Olivolja
  • 1 rågad tesked kummin
  • 1 näve curryblad
  • 1 nypa malen kanel
  • 1 x 400 gr burk kikärter, avrunna
  • 1 msk tamarind pasta eller chutney

Tillagning

Börja med att göra puris genom att hälla ned mannagryn, mjöl och en nypa salt i en skål. Tillsätt gradvis soda vatten under ständig omrörning tills blandningen i skålen blir till en fast deg . Placera degen i en mjölsmord skål, täck skålen med en fuktig handduk och låt stå i 30 minuter .

Blanda därefter alla Pani ingredienser,½ ett gäng koriander, en nypa salt och peppar och 2 dl vatten i en mixer tills det blir en slät blandning. Häll igenom ett såll med ett dubbelt lager av muslin i en skål. Häll sedan i tomatblandningen och rör om tills det blir en vacker och slät vätskeblandning.

Börja sedan med den gröna salsan. Grovhacka och tillsätt ingefära i en mixer med de övriga salsaingredienser. Rör om tills det blir en slät blandning, krydda sedan efter egen smak och lägg över blandningen i en serveringsskål.

Fortsätt sedan med de kryddade kikärterna, värm en klick av olivoljan i en medelstor stekpanna på medelvärme . Tillsätt kummin, curryblad och kanel. Stek därefter i cirka 3 minuter eller tills blandningen fått en fin rostad färg. Rör ned kikärterna och tillsätt sedan tamarind pasta eller chutney och låt blandningen få koka i ytterligare 3 minuter så att den blir genomvarm. Skaka pannan då och då så värmen fördelas jämnt. Lägg över blandningen på ett serveringsfat.

Placera sedan puri degen på en mjölsmort bord. Forma degen till en lång korv, cirka 40 cm lång. Ta sedan små klumpar av degen och rulla dessa i grova bitar, som har en storlek som en druva ungefär, med händerna . Kavla ut degklumparna till runda, tunna, platta degbitar, cirka 7 cm i diameter.

Ställ en stor kastrull på spisen på hög värme, tillsätt vegetabilisk olja och låt den bli riktigt uppvärmd. För att testa om oljan är varm nog kan man släppa en liten bit av degen i pannan och se om den flyter upp till ytan och börjar fräsa, då är oljan tillräckligt varm. Använd en hålslev för att försiktigt lägga ned 3-4 deg cirklar i pannan i taget. Fräs dessa i 2 till 3 minuter eller tills de är uppblåsta. Använd en slev för att röra om brödet försiktigt i oljan för att vända brödet. Efter att man vänt brödet låter man dessa fräsa i ytterligare 2 minuter tills de får en vacker färg och blir krispiga. Lägg därefter över brödet på hushållspapper så att oljan får rinna av och fortsätt sedan med resterande degklumpar.

Slutligen, finhacka fänkål, rädisor, lök och gurka och placera dessa i separata serveringsskålar.

För att äta puris så gör man ett hål i toppen på brödet och häller ned en sked med kikärter, lite grön salsa och de hackade grönsaker inuti brödet . Ringla sedan i lite av panin, och strö lite av korianderblad över bladningen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*