Ingredienser
- 1 liten rödlök, skalad
- 1-2 färska röda chilifrukter, urkärnad
- 2 nävar mogna röda eller gula tomater
- 1 citron
- Jungfruolja
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- 410 gr konserverade kikärter, avrunna, eller cirka 4 stora nävar blöta och kokta kikärter
- 1 näve färsk mynta, hackad
- 1 näve färsk grön eller lila basilika
- 100 gr fetaost
Tillagning
Kikärter är inte så vanliga i normal matlagning men i Sydeuropa så är de lika vanligt med kikärter på bordet som det är med potatis på våra matbord. Kikärter på burk går att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker men även i butiker med sydeuropeisk husmanskost. För att kunna göra en god sallad på kikärter så ska man välja kikärter i vatten som finns att köpa på burk.
- Börja med att skala löken och skiva den i skivor så att den kan delas. Skiva därefter chilin i fina skivor och grovhacka de mogna tomaterna. Lägg sedan allt detta i en skål och pressa lite citronsaft över och blanda ihop. Tillsätt därefter 3 matskedar olivolja och krydda med lite salt och peppar.
- Värm därefter kikärterna i en kastrull och efter att kikärterna är genomvarma så lägger man cirka 90 procent av kikärterna i skålen. Mosa de resterande 10 procenten och lägg därefter i dessa också i skålen. Blanda väl och låt stå en stund så att blandningen få dra sig.
- Precis innan man serverar så garnerar man salladen med mynta och basilika. Placera därefter salladen på ett fat och smula fetaost över salladen.