Kikärtssallad

Ingredienser

  • 1 liten rödlök, skalad
  • 1-2 färska röda chilifrukter, urkärnad
  • 2 nävar mogna röda eller gula tomater
  • 1 citron
  • Jungfruolja
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 410 gr konserverade kikärter, avrunna, eller cirka 4 stora nävar blöta och kokta kikärter
  • 1 näve färsk mynta, hackad
  • 1 näve färsk grön eller lila basilika
  • 100 gr fetaost

Tillagning

Kikärter är inte så vanliga i normal matlagning men i Sydeuropa så är de lika vanligt med kikärter på bordet som det är med potatis på våra matbord. Kikärter på burk går att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker men även i butiker med sydeuropeisk husmanskost. För att kunna göra en god sallad på kikärter så ska man välja kikärter i vatten som finns att köpa på burk.

  1. Börja med att skala löken och skiva den i skivor så att den kan delas. Skiva därefter chilin i fina skivor och grovhacka de mogna tomaterna. Lägg sedan allt detta i en skål och pressa lite citronsaft över och blanda ihop. Tillsätt därefter 3 matskedar olivolja och krydda med lite salt och peppar.
  2. Värm därefter kikärterna i en kastrull och efter att kikärterna är genomvarma så lägger man cirka 90 procent av kikärterna i skålen. Mosa de resterande 10 procenten och lägg därefter i dessa också i skålen. Blanda väl och låt stå en stund så att blandningen få dra sig.
  3. Precis innan man serverar så garnerar man salladen med mynta och basilika. Placera därefter salladen på ett fat och smula fetaost över salladen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*