Krämig sparrissoppa

Ingredienser

  • 800 gr sparris, ändar avlägsnade
  • Olivolja
  • 2 medelstor vit lök, skalade och hackade
  • 2 pinnar selleri, trimmas och hackad
  • 2 purjolök, trimmas och hackade
  • 2 liter kyckling eller grönsaksbuljong
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

Tillval

  • 10 små ägg
  • 8 skivor ciabatta bröd
  • En knopp smör
  • Jungfruolja

Tillagning

Detta är ett recept på en krämig och silkeslen sparrissoppa. Den kan ätas naturell en kylig vinterdag eller tillsammans med bröd och ägg som en läcker måltid.

  1. Grovhacka sparrisen och ställ dessa åt sidan. Hetta därefter upp olivolja i en kastrull och stek löken, sellerin och purjolöken i cirka 10 minuter på medelsvag värme. När lök och selleri är mjuka så lägger man i sparrisen och häller på buljongen. Rör om ordentligt och låt allt sjuda i cirka 20 minuter på svag värme. Rör om med jämna mellanrum.
  2. Ta sedan bort kastrullen från spisen och mixa innehållet i kastrullen med en mixer eller en handblandare. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt sjuda några minuter till, krydda med salt och peppar.
  3. Om man vill ha bröd med ägg som tillbehör så knäcker man snabbt de 10 äggen i en kastrull med kokande vatten. Låt äggen koka i cirka 2 minuter. Rosta under tiden ciabatta brödet. Lägg upp soppan på ett soppfat. Lägg i ett bröd i varje soppa och lägg sedan äggen ovanpå brödet. Krydda och ringla lite jungfruolja ovanpå toppen och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*