Ingredienser
- 800 gr sparris, ändar avlägsnade
- Olivolja
- 2 medelstor vit lök, skalade och hackade
- 2 pinnar selleri, trimmas och hackad
- 2 purjolök, trimmas och hackade
- 2 liter kyckling eller grönsaksbuljong
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Tillval
- 10 små ägg
- 8 skivor ciabatta bröd
- En knopp smör
- Jungfruolja
Tillagning
Detta är ett recept på en krämig och silkeslen sparrissoppa. Den kan ätas naturell en kylig vinterdag eller tillsammans med bröd och ägg som en läcker måltid.
- Grovhacka sparrisen och ställ dessa åt sidan. Hetta därefter upp olivolja i en kastrull och stek löken, sellerin och purjolöken i cirka 10 minuter på medelsvag värme. När lök och selleri är mjuka så lägger man i sparrisen och häller på buljongen. Rör om ordentligt och låt allt sjuda i cirka 20 minuter på svag värme. Rör om med jämna mellanrum.
- Ta sedan bort kastrullen från spisen och mixa innehållet i kastrullen med en mixer eller en handblandare. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt sjuda några minuter till, krydda med salt och peppar.
- Om man vill ha bröd med ägg som tillbehör så knäcker man snabbt de 10 äggen i en kastrull med kokande vatten. Låt äggen koka i cirka 2 minuter. Rosta under tiden ciabatta brödet. Lägg upp soppan på ett soppfat. Lägg i ett bröd i varje soppa och lägg sedan äggen ovanpå brödet. Krydda och ringla lite jungfruolja ovanpå toppen och servera.