Kryddigt tunisiskt bakverk

Ingredienser

  • 2 medelstora sötpotatisar
  • 1 ½ tsk korianderfrön
  • Två torkade röda chilin
  • ½ tsk malen kanel, plus lite extra för garnering
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 vårlökar, skalas och finhackas
  • 1 stor ägg
  • 150 gr smör
  • 6 ark filodeg
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 knippe färsk vattenkrasse
  • 1 knippe färsk mynta, bladen plockas
  • 1 knippe färsk bladpersilja, bladen plockas
  • 4 msk fettfri naturell yoghurt
  • 3 citroner, 1 för att pressa ut fruktsaft, 2 i halvor
  • Jungfruolja
  • 1 nypa malen spiskummin

Tillagning

En klassisk maträtt från Tunisien med lite hetta och mycket smak.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta sötpotatisen och grädda dem i deras skal i den förvärmda ugnen tills de är kokta och mjuka. Låt svalna och därefter skalar man och mosar potatisen.
  3. Mät upp 1 tesked av koriander och chili i en mortel och krossa dessa. Rör sedan ned dessa tillsammans med kanel i den mosade sötpotatis och krydda med salt och svartpeppar. Rör sedan ned vårlöken och det uppvispade ägget i potatismoset och rör om till en bra konsistens.
  4. Smält smöret i en kastrull, utan att bränna den, och rör ned i de resterande korianderfröna i smöret.
  5. Lägg ut filodegen på en mjölad yta. Pensla dessa med smält smör och strö över lite kanel på varje filodegark. Lägg på nästa filodegark på det första och upprepa proceduren med att pensla smör och strö kanel. Gör detta tills alla ark är klara. Skär sedan arken i två 15 centimeters rutor.
  6. Lägg sedan en bra klick med potatismos på arken och pensla sidorna med vatten. Vik sedan arket så att det bildar en triangel och pressa ihop sidorna så de sluter tätt. Pensla sedan båda sidorna av varje triangel med det smälta smöret och lägg dessa på en bakplåt. När alla trianglar är klara så ska de gräddas i ugnen i cirka 10 minuter.
  7. Under tiden blandar man rödlöken med vattenkrassen, myntan och persiljan. Häll ned citronsaften i yoghurten. Tillsätt sedan lite olivolja och spiskummin till yoghurten. Häll sedan yoghurten över grönsakerna. Servera bakverken med salladen och citronhalvorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*