Löksoppa med salvia och cheddar

Ingredienser

  • 1 klick smör
  • Olivolja
  • En handfull färska salviablad, 8 blad reserverade för servering
  • 6 vitlöksklyftor, skalade och krossade
  • 5 röda lökar, skalade och skivade
  • 3 stora vita lök, skalade och skivade
  • 3 bananschalottenlökar, skalade och skivade
  • 300 gr purjolök, putsade, tvättade och skivade
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 liter nötkött, grönsaker eller kycklingbuljong, varm
  • 8 skivor god bröd, cirka 2cm tjocka
  • 200 gr cheddarost, färskriven
  • Worcestershiresås

Tillagning

  1. Lägg smöret, 2 skvättar olivolja, salvia och vitlöken i en tjockbottnad teflonpanna. Rör om allting så det blandas väl och tillsätt därefter lök, schalottenlök och purjolök . Krydda med salt och peppar . Placera ett lock på pannan och lämnar den aningen på glänt och låt koka/sjuda på låg värme i cirka 50 minuter, utan att färga grönsakerna för mycket . Ta av locket efter cirka 30 minuter och låt sjuda utan lock de sista 20 minuter, då blir löken mjukare och får en gyllene färg. Rör om då och då så att ingenting fastnar på botten . Ha tålamod med att man ska koka löken långsamt, långsamt, det ger dig en otrolig sötma och en fantastisk smak på löken.
  2. När löken och purjolöken är vackra och lena häller man i buljongen. Koka upp och sänk därefter värmen och låt sjuda i ytterligare cirka 10 till 15 minuter . Man kan skumma eventuellt fett från ytan om man önskar, annars kan man låta det vara kvar då det tillför ytterligare smak till soppan.
  3. Sätt därefter på ugnen på högsta värme, använd grillinställningar. Lägg brödet i ugnen och låt dessa grillas på båda sidor tills de fått fin färg.
  4. Smaka av soppan och krydda med lite salt och peppar efter behov. Servera sedan soppan i djupa soppskålar. Riv lite bröd över soppan och strö sedan cheddarost över. Ringla lite Worcestershiresås överst och strö slutligen salviabladen på toppen. Placera sedan en brödskiva i varje soppskål och ställ sedan soppskålen i ugnen i ett par minuter så att osten får smälta och bubbla.
  5. Servera sedan soppan direkt.

Ett tips är att man kan använda en skärbräda för att ställa soppskålarna på så är det enklare att hantera dessa i ugnen så man inte bränner sig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*