Protein Brist: Hur du vet om du behöver äta mer protein

Protein är ett viktigt näringsämne i vår kropp. Vår kropp använder den för att reparera och bygga vävnad och den är viktig för tillverkning av hormoner, enzymer och andra ämnen I kroppen. Den är också en viktig komponent för att hålla våra muskler, ben, brosk, hud och blod friskt.

Proteinkällor finns det rikligt. Men de flesta vegetarianer eller veganer kan fortfarande få proteinbrist eftersom de flesta källor till komplett protein är i kött, ägg, ost och andra mejeriprodukter. Om det är fallet, måste de äta växtbaserade livsmedel som innehåller mycket protein. De bör äta mer tofu och andra sojaprodukter, bönor, quinoa, nötter, tempeh, proteinpulver och andra bladgrönsaker med protein i sig.

Proteinbrist får aldrig försummas. Om du gör det, kan det leda till allvarliga sjukdomar såsom muskelförsvagning, hjärtproblem, artrit, gallsten och mer.

Vanliga symptom hos personer med proteinbrist

Ofrivillig viktnedgång

Om du inte försöker gå ner i vikt men din kroppsvikt avtar, kan detta vara ett tecken på att du saknar protein i din kropp. Anledningen till detta kan vara att musklerna äts ner för att kroppen försöker få protein från musklerna eftersom  du inte bjuder tillräckligt med protein till din kropp genom födointag.

Sprött hår eller avtunnat hår

Hårproblem såsom håravfall eller sprött hår kan också orsakas av brist på protein. Vårt hår och även våra naglar är uppbyggda av protein och om du har proteinbrist, kommer det att visa vilken typ av hår du har. Ditt hår kommer även att falla av om ditt proteinproblem blir värre.

Svaghet

Orsaken till känslan av att alltid vara svag och trött kan vara av brist på protein. Precis vad som ovan nämns, när du inte förser kroppen med en tillräcklig mängd protein, kommer din kropp att börja bryta ner muskelvävnad som sedan kommer att påverka din totala funktion. Du kommer att känna av trötthet eller svaghet.

Långsamt läkande sår

De byggstenar i protein som kallas aminosyror är viktiga för vår sårläkning. Under sårläkning, behöver din kropp reparera eller tillverka vävnader. Aminosyror stöder vävnadens reproduktion och reparation och brist på protein eller aminosyror gör läkningen långsammare eller längre.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*