Pumpor är inte bara för Halloween

De flesta människor tänker bara på pumpor som något man skär ut hemska ansikten i under Halloween. De betalar en ganska försvarlig summa för att få dem som en del i sin utsmycknad, medan innehållet oftast gröps ur och kastas. Emellertid har denna vegetabiliska sak mycket mer att erbjuda än att bara sätt värmeljus i. Pumpan är superrik på vitaminer och antioxidanter och kan dessutom användas i olika smaskiga recept. Du kan göra en paj av pumpa; du kan lägga den på sallad, i soppa eller i många typer av desserter.

Hälsoeffekterna av pumpor:

Pumpor är rika på betakaroten

Precis som morötter är pumpor rikt på antioxidanten betakaroten. Betakaroten omvandlas till vitamin A, som hjälper till att ge god syn, frisk hud, bra immunförsvar och friska tänder och ben.

Rik på fiber

Pumpor är rika på kostfiber och det har bara 50 kalorier per kopp. Detta innebär att du kommer att kunna känna dig mätt länge när du ätit pumpa. Så använd den i stället för feta produkter med mycket kalorier i till dina måltider.

Källa för många andra näringsämnen

Tänk på att inkludera pumpafrön s vid matlagning. De har mycket näringsämnen i sig – som nämnda antioxidanter och omättade fetter. De är också en bra källa till proteiner, vitaminer och zink. Ett gott tips är att grilla pumpafrön i ugnen och lägga dem i din sallad, eller så kan du äta dem som de är medan du tittar på tv, i stället för att äta popcorn och annan skräpmat.

Pumpor är en av de högsta källorna för kalium

Kalium är ett mycket viktigt näringsämne för att hålla våra hjärtan och muskler friska. En kopp pumpa kan ge 500 mg kalium medan en banan och sötpotatis bara kan ge 400 mg. I motsats till den allmänna uppfattningen är pumpa en bättre kaliumkälla än banan.

Pumpor innehåller mycket Beta-Kryptoxantin

Beta-Kryptoxantin har många hälsofördelar som att minska risken för reumatoid artrit och andra inflammatoriska sjukdomar. Enligt forskning ger pumpor den högsta halten av beta-kryptoxantin bland frukter och grönsaker.

Pumpor hjälpa dig att sova och må bättre

I pumpafrön finns en hög halt av tryptofan. Detta hjälper  dig att få bättre sömn och är även bra för att producera serotonin – ett ämne i kroppen som gör att en person känner sig gladare och mer avslappnad.

Bra för mäns hälsa

Precis som nämns ovan har pumpor hög halt zink – som är viktig för mäns prostata. Enligt forskning kan pumpa rön också hjälpa till att bota benign prostatahyperplasi – eller förstorad prostata.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*