Ribollita

Ingredienser

  • 310 gr zolfini eller cannellini bönor, färska eller torkade, ska då blötläggas över natten
  • 1 lagerblad
  • 1 tomat, klämd
  • 1 liten potatis, skalad
  • 2 små röda lökar, skalade
  • 2 morötter, skalade
  • 3 pinnar selleri, trimmas
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • Olivolja
  • 1 nypa fänkålsfrön
  • 1 nypa torkad röd chili
  • 400 gr god kvalitet konserverade plommontomater
  • 310 gr Cavolo nero, blad och stjälkar fint skivade
  • 2 stora nävar gammalt bröd av god kvalité, slits i bitar
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Jungfruolja

Tillagning

Ribollita är en italiensk rätt som inte innehåller pasta eller andra basprodukter utan istället är basen brödet. Ribollita är en välsmakande rätt som ger energi och värme.

  1. Lägg bönorna i en kastrull med vatten. Lägg i lagerbladen, tomaterna och potatisen. Koka tills bönorna har blivit mjuka. Beroende på bönor, för torkade bönor kan det ta upp till en timme innan de är mjuka. Rör om med jämna mellanrum och kontrollera bönornas konsistens. Färska bönor är klara efter cirka 30 minuter.
  2. Häll av cirka ett halvt glas vatten i ett glas och lägg sedan bönorna i en skål. Släng resten av vattnet, potatisen, lagerbladen och tomaterna.
  3. Finhacka sedan löken, morötterna, sellerin och vitlöken. Värm upp en kastrull med en skvätt olivolja i och fräs de finhackade grönsakerna på låg värme i cirka 15 till 20 minuter. Lägg därefter i plommontomaterna och rör om. Låt allt sjuda några minuter till så tomaterna blir genomvarma.
  4. Lägg därefter i bönorna och lite av det sparade kokvattnet i kastrullen. Oh koka upp. Rör ned cacolon och fukta brödet i kokvattnet och lägg sedan i dessa också. Rör om ordentligt och låt sjuda i cirka 30 minuter så att soppan tjocknar lite.
  5. Krydda slutligen soppan med salt och peppar och tillsätt 4 matskedar olivolja och servera genast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*