Skäl till att människor blir vegetarianer

Borta är de dagar då vegetarianer serveras en tallrik med isbergssallad och en tråkig bakad potatis. Med den ökande mängd vegetariskt att välja mellan och ett ständigt växande utbud av vegetariska kokböcker och restauranger, har vegetarianism tagit världen med storm. Så snarare än att fråga dig själv varför bli vegetarian, är den verkliga frågan: Varför har har jag inte redan blivit vegetarian? Här är några skäl att ge vegetarisk kost ett försök, med start nu.

Du blir mer skyddad mot sjukdomar. Vegetarisk kost är mer hälsosam än den genomsnittliga  kosten. Vegetarisk kost är mer effektiv i att förebygga, behandla eller stoppa hjärtsjukdomar och minska risken för cancer. En fettsnål vegetarisk kost är det enskilt mest effektiva sättet att stoppa utvecklingen av kranskärlssjukdom eller förhindra den helt. En vegetarisk kost är naturligt hälsosam eftersom vegetarianer förbrukar mindre animaliskt fett och kolesterol. Dessutom konsumerar veganer mer fiber och mer antioxidantrika produkter.

Du kommer att hålla din vikt nere. En vegetarisk kost innehåller mindre mättat fett och föräldlade livsmedel än en vanlig kost. En vanlig kost gör människor feta och dödar dem långsamt. Äter du däremot en  hälsosam vegetarisk kost förlorar du i genomsnitt 24 kilo under det första året och håller lätt vikten under kommande år.

Du kommer att leva längre. Om du byter från standard europeisk kost till en vegetarisk kost, kan du lägga till ca 13 friska år till ditt liv. Detta är vad författaren av ”The Real Age Diet: Gör dig yngre med vad du äter”, säger. Animaliska produkter kan täppa till artärer, stjäla din energi och försämra ditt immunsystem. Köttätare upplever också accelererad kognitiv och sexuell dysfunktion vid en yngre ålder. Invånarna i Okinawa, Japan, har den längsta förväntade livslängden i världen. Deras hemlighet är en kalorifattig diet av oraffinerade komplexa kolhydrater, fiberrika frukter och grönsaker och soja.

Du kommer att bygga starka ben. När det inte finns tillräckligt med kalcium i blodet, kommer våra kroppar urlaka det från befintligt ben. De flesta läkare rekommenderar att vi ökar vårt intag av kalcium via livsmedel. En vegetarisk kost är det bästa svaret.

Du får mer energi. Bra kost ger mer användbar energi. Balanserad vegetarisk kost är naturligt fritt från kolesterol och animaliska produkter som täpper till våra artärer och som fysiskt saktar ner oss och tvingar oss att trycka på snooze-knappen morgon efter morgon. Och eftersom fullkorn, baljväxter, frukt och grönsaker innehåller massor av komplexa kolhydrater, förser de kroppen med massor av energigivande bränsle.

Du undviker giftiga kemikalier. Mycket av bekämpningsmedelsrester i den typiska europeiska kosten kommer från kött, fisk och mejeriprodukter. Särskilt fisk innehåller cancerframkallande ämnen och tungmetaller.

Dom flesta snabbmats restauranger inkluderar nu hälsosamma och uppfinningsrika sallader, smörgåsar och förrätter på sina menyer. Så även om du har bråttom, kommer du att kunna njuta av din vegetariska kost.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*