Sommartomatpaj

Ingredienser

  • 350 gr mogna tomater, skivade
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 gr mogen cheddarost, riven
  • 40 gr smält smör
  • 200 gr färdig filodeg
  • 1 liten knippe färsk mejram eller oregano
  • Olivolja

Tillagning

Detta är ett recept på en mycket god tomatpaj där smakbasen ligger på tomaterna som tillsammans med aromen från den mogna cheddarosten och den frasiga pajbotten gör pajen till en riktig delikatess.

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg de skivade tomaterna i ett durkslag och strö över salt och peppar. Saltet kommer att driva ut smaken ur tomaten till ytan samtidigt som tomatsaften inte kommer blöta ned pajdegen. Låt ligga en stund i durkslaget medan resterande delar görs i ordning.
  3. För att göra fyllningen så knäcker man två ägg i en skål. Häller ned grädden och den rivna osten och kryddar med lite salt och peppar. Blanda ihop ingredienserna väl.
  4. Ta en pajform och smörj den med delar av det smälta smöret. Lägg ned ett lager med filodeg så att hela ytan pajformsbotten är täckt. Pensla filodegen med det smälta smöret. Lägg på ytterligare tre eller fyra tunna lager av filodeg och pensla med smält smör på varje lager.
  5. Häll därefter över gräddblandningen på filodegen och fördela den jämnt i formen. Lägg slutligen på de sivade tomaterna, jämt fördelade över fyllningen. Krydda eventuellt med lite salt och peppar.
  6. Plocka sedan bladen från örterna och lägg dessa i lite olivolja. Strö sedan bladen över pajen. Ställ pajen i ugnen i cirka 40 till 45 minuter tills pajen har fått en fin färg. Låt pajen svalna några minuter och servera sedan pajen tillsammans med en god sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*