Spartips för vegetarianer på en budget

Matbudgetering är oerhört viktigt, särskilt för stora familjer. Men det kan vara komplicerat att få den att gå ihop eftersom den måste se till att alla i familjen får rätt näring från maten, att det är aptitligt och samtidigt inte överstiga i månadsbudget. Problemet är mindre för vegetarianer då de kan njuta av fantastiska livsmedel som både ryms inom en låg budget och gynnar deras allmänna hälsa.

Att vara köttätare innebär både att man regelbundet konsumerar ett mindre nyttigt och mycket dyrare alternativ. Om du till exempel ersätter köttet med bönor, tempeh, tofu och andra vegetariska proteinkällor kommer din matbudget att krypa avsevärt. Ser man det ekonomiskt långsiktigt spar du dessutom pengar genom att du kommer att leva ett längre och hälsosammare liv med mindre sjukdomar.


Spartips för vegetarisk kost

 • Köp frukt och grönsaker som är i säsong eftersom de är mycket billigare.
 • Köp konserverad frukt/grönsaker utan tillsats av socker eller salt. Välj frukt som är konserverad i juice istället för sockerlag.
 • Vissa livsmedelsbutiker erbjuder särskilda rabatter om du köper livsmedel i bulk. Detta kan vara bra för din budget, men var försiktig med vilken typ av mat du köper på detta vis. Undvik dem som innehåller mycket fett, socker och salt.
 • Undvik att köpa färsk frukt och grönsaker i stora mängder eftersom de har kortare hållbarhet. Välj i stället produkter som du kan fylla din frys, kylskåp och skafferi med.
 • Istället för att köpa dyra örter i mataffären, varför inte plantera dina egen. På så sätt kan du fylla ditt hus med väldoftande växter och samtidigt skörda dem om och om igen gratis.
  Örter som persilja, koriander, rosmarin, basilika och timjan är vanliga i vegetariska recept och alla är lätta att odla.
 • Även om du är upptagen med arbete och andra aktiviteter kan du spara mycket på att spendera lite tid i köket. Det kommer att göra gott för din budget.
 • Istället för att köpa färdigförpackade salladsblandningar, köpa några olika sorter och hacka dem själv.
 • Koka bönor och korn från de torkade versionerna snarare än att köpa konserverade.
 • Om receptet du planerar att göra kräver en dyr ingrediens – eller en ingrediens där du bara kommer att använda lite från en stor förpackning som sedan går till spillo – hoppa över denna ingrediens och hitta bättre alternativ. Att göra en autentisk maträtt är eftersträvansvärt men det är inget fel i att justera den lite för att komma fram till en ännu bättre – och billigare – version.

Överlag är vegetarisk mat väsentligt billigare än köttvaror, så länge du går till grundprodukterna. Det finns massor av ”specialmat” för vegetarianer i butiker som kostar väldigt mycket – men det är inte alls nödvändigt att du köper dessa för att vara vegetarian. Tvärtom. Med lite tid och händighet hemma i köket kan du få en underbar kost för ett mycket lågt pris.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*