Ingredienser
Morötter
- 500 gr morötter, skalade
- Fruktsaften från en klementin
- Några kvistar rosmarin, bladen
Fänkål
- 2 lökar av fänkål, skalade, hackade
- Några kvistar timjan, bladen
- 1/2 citron
- Palsternacka
- 400 gr palsternacka, skalad
- En skvätt av vitvinsvinäger
- 2-3 kvistar salvia, bladen
- 1 liten tsk honung
Betor
- 350 gr rödbetor
- 2 skvättar av balsamvinäger
- Några kvistar oregano eller mejram
Rovor
- 350 gr bebis rovor
- 2 skvättar av rödvinsvinäger
- 5 färska lagerblad
Tillagning
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Förväll alla rotgrönsaker i lite saltat vatten. Börja med rödbetorna som tar cirka 20-25 minuter och koka dessa separat så att de inte färgar av sig. Lägg sedan de andra rotgrönsakerna i en egen kastrull med lite saltat vatten i cirka 10 minuter. Om någon av rotgrönsakerna är stora kan man dela dessa i halvor för att minska koktiden.
- Häll därefter bort vattnet och separera rotgrönsakerna från varandra så de bibehåller sina egna smaker. Blanda därefter respektive rotgrönsak med de andra ingredienserna, angivna i samma kategori i receptet ovan. Vänta med honungen till sist.
- Lägg därefter grönsakerna på en plåt och rosta grönsakerna under en folie i cirka 50-60 minuter i ugnen. Fem minuter innan mixen är färdig så ringlar man honungen över mixen och rostar i ytterligare fem minuter.
- Lägg upp megamixen på ett serveringsfat och servera med lämpliga tilltugg.