Sunda vegetabiliska ersättningsmedel för socker

Socker är en viktig del av vårt liv. Det bidrar mycket till smaken på maten, särskilt till våra smaskiga söta desserter. Bortsett från det använder vi socker för att göra kaffe, shakes/smoothies och även i många huvudrätter. Problemet är att raffinerat socker är en no-no för veganer, eftersom raffineringsprocessen använder benmjöl från djur. Dessutom används en del bekämpningsmedel, vilket inte är så speciellt trevligt att ha i det man äter. Du måste dock inte avstå från socker på grund av det. Du kan fortfarande äta vegan cupcakes, bakverk, kakor, pajer och andra sötsaker med hjälp av sockeralternativen nedan.

Stevia

Stevia är ett alternativt naturligt sötningsmedel. Det kom från bladen på Stevia rebaudiana som växer i Sydamerika. Dess pulverform är cirka 10 gånger sötare än strösocker medan den raffinerade stevia sägs vara 300 gånger sötare än vanligt socker, så du måste vara försiktig när du använder detta. Du måste först räkna om måtten innan du lägger stevia i dina recept. Det som är bra med detta naturliga sötningsmedel är att det är mycket lågt i kalorier. Det kommer inte att påverka blodsockret, så även diabetiker kan använda det.

Fruktos

Fruktos är ett naturligt socker som finns i frukt och grönsaker. Det kan raffineras till en pulverform och kan köpas i påsar i affären. Det är sötare än raffinerat socker (2x sötare) så även här måste man räkna om hur mycket man använder i sina recept. Men till skillnad från stevia, kan fruktos påverka sockernivån hos en person, så du måste också vara försiktiga med ha fruktos i dina måltider. Det är inte ett rekommenderat alternativ för diabetiker.

Lönnsirap

Lönnsirap kommer från sockerlönn, röd lönn eller svarta lönnträd. Detta är ett bra substitut för recept som behöver honung eller raffinerat socker. Nackdelen med detta är att det är lite dyrt jämfört med andra alternativ. Smakmässigt är det dock värt smaken priset.

Om du inte håller med om smaken här ska du tänka på att det du oftast köper som lönnsirap, egentligen inte är det.  Det är bara ”lönnsmaksatt” pannkakssockerlag gjord av majssirap och aromer.

Agavesirap

Detta kom från saven av agaveväxten som växer i södra Mexiko och liknar aloe-vera växten till utseende. Smaken är nästan identisk med honung och ren lönnsirap, dock är den sötare än honung och mindre sliskig.


1 Comments on this post

  1. Tänkte bara skriva att sockerbetor som vi (i Sverige) använder för att göra socker är inte desamma som i många andra länder, sockerrör, vars process är den som använder benmjöl. Vi har turen att sockerbetornas process i att bli socker inte involverar benmjöl ☺️

    Carolina / Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*