Tips för en kommande vegetarian

Att bli vegetarian kräver att man är motiverad och har bestämt sig. Det finns många orsaker till att man blir vegetarian, oftast beror det på ett frivilligt val men ibland kan ens hälsa tvinga en att äta mer vegetarisk mat för att man ska må bra och minska riskerna för svåra sjukdomar.

Att bli vegetarian innebär att man lägger om sin livsstil, både när det gäller maten men med denna omställning så följer även andra delar med som ett sundare leverne, mer energi och ett friskare och hälsosammare liv. Det finns många fördelar att vara vegetarian och ytterst ett få nackdelar.

Nedan följer några tips för en kommande vegetarian…

  • Man behöver inte sluta äta sin favoritmat bara för att man blir vegetarian. De allra flesta maträtter som man äter med kött går att äta med vegetariska produkter, med samma smak och konsistens. Börja därför med att tillaga dina favoritmaträtter och leta ersättare för de animaliska produkterna. Det finns massor av information ute på Internet som handlar om hur man kan ersätta kött, fågel och fisk med vegetariska produkter.
  • Börja upptäck nya matkulturer. Det finns massor av internationella kök som lagar oerhört goda och exotiska maträtter på vegetariska produkter. Bland annat så är kött, fisk och fågel inte så vanligt i asiatiska länder utan här tillagar man ofta maträtter enbart på grönsaker, ris och andra vegetariska produkter. Thailand, Indien, Mexiko och Italien är länder som har fantastiskt god husmanskost som enbart tillagas med vegetariska produkter. Det är egentligen vi svenskar som har försvenskat många av dessa länders mat genom att tillsätta olika former av kött. Exempelvis så är ursprungligen tacos med fler mexikanska rätter helt vegetariska. Om man lever i en familj så går det fortfarande bra att äta samma mat till middag. Den enda skillnaden är att man själv byter ut köttet mot någon vegetarisk produkt.
  • Man ska vara öppen inför andra att man är vegetarian, oavsett vilka skäl man har. Förnuftiga personer förstår vilka vinster för miljö och andra viktiga saker som en vegetarian bidrar till, oavsett om det är medvetet eller inte. Inför middagsbjudningar är det bra att man i förväg meddelar att man inte äter kött eller andra animaliska produkter.
  • Använd det sundare leverne och den energi som den vegetariska maten ger till något bättre. Börja motionera eller börja så kan man aktivera sig på något vettigt sätt så att man kan ta tillvara den energi man får i sig och samtidigt bygga muskler, förbättra formen och konditionen.
  • Glöm inte bort att det är viktigt att få i sig de dagliga doserna av viktiga näringsämnen och vitaminer. Det järn och protein som kött tidigare tillförde kroppen hittar man istället i bland annat bönor, linser eller andra grönsaker. Om man får i sig för lite järn eller andra vitaminer behöver man kosttillskott i form av vitaminer från hälsokostbutiker.
  • Läs på om vegetarisk mat och delta gärna i diskussioner på olika forum på Internet där det diskuteras inom ämnet så kommer man att få tillgång till massor av tips och stöd som ger en hjälp och motivation för att vara vegetarian.
  • Det går fortfarande alldeles utmärkt att gå ut och äta med kompisarna även om man är vegetarian. Dels finns det vegetariska restauranger men annars har de allra flesta restauranger vegetariska alternativ man kan välja. Svårare är det dock att hitta snabbmat, men det är egentligen ingen nackdel.

1 Comments on this post

  1. Hej! Hittade in här när jag sökte på tips för att börja äta vegetariskt. Superbra sida med massa smarta fakta som verkligen får en att tänka till. Jag har sedan ett tag tillbaka slutat äta kött, men äter just nu mycket fisk. Jag har svårt att få till goda rätter med baljväxter, bönor, linser m.m. Dessutom är min man rätt kräsen vad det gäller konsistensen på dessa. Han kan inte nu i alla fall få ner en enda kidneyböna i ensamt slag. Vore supertacksam för lättlagade recept med dessa ingredienser och beskrivning som är från grunden. Som blötläggning, kokning osv. Recept som täcker över och inte saknar köttingrediensen eller måste ersätta köttet med quorn etc. Så keep up the good work! Den här sidan verkar vara för att stanna! 🙂

    Helen / Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*