Tips om hur du håller dina frukter och grönsaker färska

Om du är vegetarian vill du ju gärna kunna förvara massor av färsk frukt och grönsaker för att slippa gå och handla ofta. Framförallt om du gärna handlar dina produkter direkt från gårdar som ligger lite otillgängligt till. Allt för ofta upplever man att frukt och grönsaker redan efter några dagar antingen blir torra eller ruttnar.  Detta tär både på ekonomin och är resursslöseri å det grövsta.

För att undvika detta slöseri är det viktigt att bli medveten om hur du bäst förvarar olika frukter och grönsaker. En del frukter måste skiljas från andra som de släpper ifrån sig etylengas (ett ämne som kan göra bredvidliggande produkter mognar och ruttnar snabbare).

Allmänt Tips

Du måste hålla ömtåliga frukter och grönsaker – som jordgubbar, sallad och örter i ett rent kylskåp med en rekommenderad temperatur på 5 ° C eller lägre. Om du redan skalat dina frukter och grönsaker är det än viktigare att kyla dem rätt.

Specifika grönsaker

Potatis, lök och vitlök

Dessa grönsaker behöver lagras i en sval mörk plats i stället för inne i kylskåpet. En bra plats kan vara inne i skafferiet eller i ett skåp. Undvik att tvätta dem innan du förvarar dem. Tvättta dem först innan du ska använda dem.

Rotfrukter

Rotfrukter såsom morot, kålrot eller betor bör placeras i perforerade plastpåsar som du sedan lägger i kylskåpet. Se också till att ta bort lummiga toppar eftersom de kan dra fukt ur själva roten. För att bibehålla fräschören hos dessa grönsaker är det viktigt att de får behålla sin fukt.

Sallad och andra bladgrönsaker

När du köper gröna bladgrönsaker som sallad, inspektera dem och ta bort de ruttna eller slemmiga bitarna. Om du lämnar dem där, kan de nämligen skada hela grönsaken (och i värsta fall intilliggande produkter).

Tomater

Tomater är egentligen en frukt även om vi äter dem som grönsaker. För att hålla dem friska och fräscha, undvik att förvara dem i kylen eftersom de snabbt kan förlora sina smaker. Ha dem i stället placerade öppet i rummet.

 

Specifika frukter

Äpplen

Äpplen är en av de frukter som producerar mest etylengas, så håll dem borta från andra frukter. De förvaras bäst i en sval, mörk plats eller i kylskåp insvept i en plastpåse med hål i.

Bananer

Bananer bör också hållas borta från andra livsmedel och bör inte förvaras i kylskåp. För att bevara fukten i frukten kan du separera bananerna från varandra och vira in topparna i gladpacksplast.

Bär

Blåbär, björnbär, jordgubbar och hallon är mycket ömtåliga. De ska vara torra innan du lägger dem i kylen. Tvätta endast bären innan du äter dem och inte innan du lägger dem för lagringen.

Vindruvor

Precis som bär, bör druvor förvaras inne i kylen otvättade.

Citrusfrukter

Du kan förlänga livslängden på citroner, apelsiner, grapefrukt och liknande genom att lagra dem i en nätpåse i kylskåpet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*