Ingredienser
- 4 stora blandade tomater
- 8-10 körsbärstomater
- Havssalt
- Nymalen svartpeppar
- Jungfruolja
- Rödvinsvinäger
- ½ vitlöksklyfta, riven
- 2 tsk färsk pepparrot, riven
- Lite färsk bladpersilja, fint skivad
Tillagning
Denna sallad blir bäst om man använder mogna tomater och färsk pepparrot.
- Skär de stora tomaterna i skivor, cirka en centimeter tjocka. Dela därefter körsbärstomaterna i halvor. Lägg därefter över alla tomater i ett durkslag i cirka 30 minuter och salta dessa så att smaken drivs ut till ytan.
- Lägg sedan tomaterna i en stor skål. Skvätt över lite jungfruolja, cirka 6 matskedar, och 2 matskedar vinäger. Skaka om skålen så att oljan blandas med tomaterna. Tillsätt även den nymalda svartpepparn och den rivna vitlöken och skaka om ytterligare så att det blandas väl i skålen.
- Lägg sedan ned den rivna pepparroten, gör det i omgångar, skaka runt blandningen och provsmaka. Lägg i mer pepparrot efter tycke och smak. Skiva sedan bladpersiljan, både bladen och stjälkarna, och blanda ned detta i tomatsalladen. Skaka om ordentligt så att allt blandas.
- Servera denna utsökta tomat och pepparrotssallad med getost eller potatis.