Varför ska man bli vegetarian?

Det är inte så länge sedan som många var lite försiktiga med att säga att de var vegetarianer men den trenden har vänt och idag är 6 procent av den vuxna befolkningen i Sverige vegetarianer och ytterligare 4 procent är veganer. Antalet vegetarianer har ökat med cirka 30 procent de senaste 5 åren och det forsätter att öka. Det finns många skäl till att man ska bli vegetarian, framförallt handlar det om att värna om sin egen hälsa men det finns även andra skäl som att bland annat göra en insats för miljön och djuren.

Bli vegetarian av hälsoskäl

Ett av de främsta skälen till att man väljer att bli vegetarian är av hälsoskäl. Det finns studier och forskning som visar att personer som är vegetarianer mer sällan drabbas av hjärtsjukdomar, cancer, kärlsjukdomar, slaganfall och diabetes än personer som äter blandad kost. Vegetarianer har även lägre kolesterolvärden och lägre blodtryck än personer som äter blandad kost.

För den som vill vara friskare och ha en sundare kost så går det utmärkt att leva och må bra på vegetarisk mat. De viktiga fetterna som fisk och kött innehåller kan tillhandahållas genom bönor eller linser istället. Det går att äta en nyttig, vitaminrik och mättade mat utan att äta kött, fisk eller andra animaliska produkter. Dessutom finns det massor av vegetariska maträtter som är gudomligt goda. I Mexico, Italien, Spanien och många fler länder så finns det gott om maträtter som är utan kött och andra animaliska produkter. Exempelvis äter man inte alltid ost och skinka på sin pizza i Italien utan istället använder man olika grönsaker som ger en fantastisk smakupplevelse.

Man kan hitta massa goda rätter som pommes frites, bröd, otaliga pastarätter och grytor som enbart innehåller vegetariska ingredienser. Chili con Carne och tacos går alldeles utmärkt att äta utan kött, likaså pajer och gratänger.

Om man inte vill gå hela vägen så kan man sluta med kött och fågel och endast äta fisk och skalddjur. Den som äter rött kött minst 5 gånger per vecka löper 4 gånger större risk att drabbas av cancer än den som inte äter rött kött.

Så att bli vegetarian på grund av sin hälsa är ett bra skäl om man vill leva ett friskare och nyttigare liv.

Bli vegetarian på grund av renare mat

Vegetarisk mat är renare än blandad föda. Kött, fisk, fågel och skaldjur innehåller i många fall tungmetaller och miljögifter som många av de vegetariska ingredienserna saknar. Många tungmetaller kan leda till hälsobesvär och i vissa fall kroniska besvär och sjukdomar.

Om man vill äta renare mat och slippa större mängder tungmetaller så är detta ett bra skäl att bli vegetarian.

Bli vegetarian på grund av miljön

Miljön påverkas väldigt mycket av den mat vi äter, betydligt mer än vad man kan ana. Exempelvis går det åt över 3 000 liter vatten för att kunna producera ett kilo nötkött. Det låter säkert otroligt men cirka 50 procent av all den spannmål som odlas används som föda för köttdjur som sedan ska användas till mat. Med tanke på att det råder vattenbrist i stora delar i världen så är det många som anser att det är slöseri med de vatten som vi har tillgång till.

Föroreningar i samband med transporter av boskap är cirka 10 gånger högre än vid transport av vegetariska produkter. Ett skäl till detta är att det krävs betydligt mer energi per kilo för att transportera boskap än när man transporterar spannmål, grönsaker och andra vegetariska produkter.

Jord och vattenföroreningar är mycket vanliga i samband med boskapshantering. För varje kilo kött som produceras så föreligger en jorderosion som innebär att 10 kilo matjord försvinner. Det är även vanligt att dammar och andra vattenflöden blir förorenade i områden där det föds upp boskap.

Boskapshanteringen innebär även luftföroreningar. Det uppskattas att cirka 30 miljoner ton metangas släpps ut i luften på grund av gödsel och annan påverkan i samband med boskapshantering. Metangasen påverkar den globala uppvärmningen.

Rent generellt så har boskapshantering, produktion och tillverkning av köttprodukter och transporter av köttprodukter och boskap en mycket stor påverkan på vår miljö. Påverkan är så stor så att om alla personer på jorden slutade äta kött i en vecka så skulle föroreningarna minskas med mätbara värden.

Att bli vegetarian för att man värnar om vår miljö är också ett bra skäl.

Bli vegetarian på grund av etiska skäl

Det finns förordningar och lagar över hur boskapsdjur ska hanteras men även om dessa förordningar och lagar följs så betyder inte det att djuren inte lider. Boskapsdjur som ska bli mat växer ofta upp under svåra förhållanden. De får den föda som är bäst för djurets kött och inte dess hälsa. Transporter mellan boskapsfarmar och fabriker kan vara smärtsamma och plågsamma.

På fabriker så dödas djuren och sedan styckas de upp för att förpackas alternativt tillagas för att sedan säljas i en matbutik. Även om det normalt sätt ska vara så lindrigt som möjligt för djuren så kan alla förstå att det inte alltid fungerar så.

Många är djurvänner och tar illa vid sig när djur kommer till skada. Dock så tänker inte dessa djurvänner på att den biff som ligger på deras tallrik kommer från en ko som normalt borde springa omkring på stora marker eller att de Chicken Nuggets som inhandlats på McDonald kommer från kycklingar som är inträngda i tusentals i uppfödningsanordningar som bara har ett syfte, att göda upp så många stora och friska kycklingar som möjligt till så låga kostnader som möjligt.

Att bli vegetarian av etiska skäl och för djurens välfärd är ett bra skäl.

Bli vegetarian på grund av ekonomiska skäl

Detta är kanske inte är det första man tänker på när man funderar på att bli vegetarian men det är dock det ekonomiska förändringarna man först kommer att upptäcka om man väljer att bli vegetarian. På sikt så är det betydligt billigare att äta vegetarisk mat framför blandad mat som kött, fågel, fisk och skaldjur. Alla halvfabrikat innehållande köttprodukter är dyra likaså köttprodukter i sig. Bönor, linser och andra vegetariska ingredienser är billigare och räcker ofta betydligt längre.

Visst går det att lyxa till det även med vegetarisk mat och köpa dyra produkter men det är ingenting som man normalt kommer att göra till vardags.

Att bli vegetarian på grund av ekonomiska skäl är egentligen inte något fullgott skäl då det finns många andra skäl som omfattar ens egen hälsa, djurens väl och vår miljö som är viktigare. Dock så kommer man att snart upptäcka de ekonomiska fördelarna som det innebär att vara vegetarian och detta kan däremot bli ett skäl och en motivation till att fortsätta att vara det.


7 Comments on this post

 1. Ser inte att ni har några källor, hur kan jag då veta att det som är skrivet här är sant? till exempel att 3 000 liter vatten går åt för att tillverka 1 kilo kött.

  Uncle Steeve / Svara
 2. sök upp det. det är sant

  linn / Svara
 3. Det här fick mig till att försöka bli vegetarian!! Riktigt bra anledningar.

  Moa / Svara
 4. har varit lako ovo vegetarian i över 20 år och saknar inte kött alls.
  Bara blotta tanken av att äta ett oskyldigt djur som med stora sannolikheter inte blivit behandlat bra, som blivit mördat och styckat, fryst och sedan tillagat äcklar mig något otroligt.
  Jag sitter med dilemmat Hur vi ska uppfostra vår lilla dotter. Med eller utan kött. Jag tycker här finns många bra argument för varför vi skulle utesluta kött tills hon blir stor nog att själv ta ett beslut, men jag hade också gärna sett lite mer källor så att argumenten väger tyngre om jag vill lägga fram det till min sambo..

  sara / Svara
 5. 16000 liter vatten för ett kilo nötkött….

  Fredde / Svara
 6. Sjukt bra text. Funderar nu på att bli hel vegitarian. Ser inte varför jag ska fortsätta äta kött, förutom anledningen att det är gott. Men vad är det för ursäkt igentligen, när man tänker efter. 🙂

  Vera / Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*