Varning: mat och snacks som du trodde var vegetariskt men inte är det

För nyblivna vegetarianer kan livsmedel bli förvirrande. Ibland kan det du tyckte var säkert att äta – som vanliga godis, vin och såser – visa sig innehålla icke-vegetariska ingredienser såsom kycklingbuljong och djurben. 

För de som ännu inte är medvetna om förvirrande livsmedel, fortsätt läsa den här artikeln. Om du råkat äta dessa livsmedel, må inte dåligt över att du brutit dina vegetariska regler. Betrakta det  i stället som att du lärt dig något nytt och lär dig att alltid kolla märkningen eller göra efterforskning kring ingredienser i mat innan du äter. Här har du några tips direkt så att du får en bra start.

Gummibjörnar

Kanske är gelégodis ditt favoritgodis men dessa söta och smaskiga små godisbitar innehåller gelatin som är gjorda av djurben, bindväv och organ. Så de är raka motsatsen till vegetariska. Om du dock är beroende av gummibjörnar så finns det varianter som är gjorda av pektin eller stärkelse istället – så att du kan få din fix regelbundet.

Öl och vin

Älskar du öl eller vin? Tråkiga nyheter för den omedvetna vegetarianen är att många sorter innehåller fiskingredienser. Återigen får du göra grundliga undersökningar för att hitta de märker och tillverkare som inte använder djuringredienser i sin framställning.

Worcestershiresås

Om du vill lägga till Worcestershiresås för att göra din vegetarisk maträtt smakrikare får du börja skaffa dig andra alternativ eftersom Worcestershire innehåller ansjovis. Du kan inte se det i innehållsförteckningen eftersom köttet från fisken kommer från benen och blandas med såsen när den jäser.
Var också försiktig med många salladsdressingar då många av dessa också innehåller animaliska produkter som exempelvis baconfett.

Ost

Ost betraktas i allmänhet som vegetariskt även om veganer avstår även från mjölkprodukter. Men som vegetarian går du allmänhet säker med ostar. Dock måste du vara uppmärksam även här då det finns vissa ostprodukter som är gjort på löpe vilket är gjort på enzymer från djurmagar. Parmesanost är till exempel en sådan ost.

Vitt socker

Socker innehåller i sig givetvis inga animaliska produkter. Men för att framställa vitt socker använder man ben från kor. Så vill du använda socker säkert, välj brunt socker.

Tortillas

Tortillas brukar ofta innehålla animaliska fetter vilket gör detta till en miss om man vill vara vegetarian. Dock är det inte alla märken som gör så, så åter måste du göra grundligare undersökningar.

Vill du vara säker på att inte få i dig animaliska produkter behöver du dock inte gå omkring skräckslagen och känna dig oinformerad. Det finns gott om engagerade och erfarna vegetarianer som listar olika märken och produkter som inte är vegetariska. Gör sökningar på nätet på de du är osäker på och känn dig sedan trygg.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*