Vegan med liten budget

De flesta människor tror att vegetarisk kost är dyrare än vanlig kost. Vegetarianer vill ha en hälsosam livsstil och de flesta människor kanske tror att de inte bryr sig om kostnaderna. Det finns ingen anledning till varför matinköp för en balanserad vegankost skulle vara dyrare än för en icke-vegankost. Här är några tips för att hålla dig till din matbudget.

Spara de dyrare veganska ostarna och köttprodukter för tillfällig användning. Dessa dyrare specialistprodukter inte är en nödvändig del av en vegansk kost. Det är bättre att se dessa som enstaka tillägg till din kost snarare än baslivsmedel.

Välj proteinrika prisvärda livsmedel såsom, torkade livsmedel, tillexempel, bönor, ris, quinoa, linser, couscous, polenta eller torkade ärtor. Dessa kan köpas i lösvikt till mycket bra priser. Du kan också lagra dem under en lång tid om du förvarar dem på rätt sätt. De räcker länge och är bra budgetmat. Även konserverade bönor och konserverade krossade tomater etc är mycket ekonimiskt.

Frys in storkok. Om du har tillgång till en frys, kan du göra storkok av en soppa eller gryta och frysa in i matlådor. Det är mycket billigare än att köpa färdigmat. Det är också praktiskt, bara att värma en måltid i mikron när du inte har tid att laga mat.

Utforska nya mataffärer och marknader. Om du har butiker nära dig som specialiserat sig på mat från andra länder, gå dit och utforska. Du kanske upptäcker att vissa ingredienser är billigare där än på stormarknader. Ett exempel är att tofu är oftast mycket billigare på den kinesiska marknaden. Du kan ofta hitta intressanta nudlar, såser och andra ingredienser. Gå till jordbrukarens marknader eller stora grossister om möjligt. Deras produkter är nästan alltid billigare och bättre. Dessutom kan frukt-och grönsaks marknader vara ett bra sätt att hitta färska produkter för en mindre peng än stormarknadspriser.

Köp inte mer än du behöver. Det är sunt förnuft, men vi tenderar att förlora kontrollen över våra köpvanor. Köp inte mat som du inte kommer att kunna använda i tid. Du kommer inte att kunna lagra dem under en lång tid. Kanske din frys redan är full.

Torka dina egna kryddor. I rena syltburkar med lock kan du lagra torkade örter och kryddor i upp till 6 månader. Att odla dina egna örter är ett billigt sätt att få frisk smak till din mat. Sedan kan du enkelt garnera en måltid för att göra den mer attraktivt. Persilja, timjan, rosmarin, salvia och basilika är lätt att börja med.

Planera dina måltider runt årstiderna. Ibland kan vissa produkter bli mycket billigare i varmare månader om du bor i ett kallt klimat. Säsongens råvaror har också mycket godare smak.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*