Vegana botemedel: Kryddor och grönsaker som rensar täppt näsa

Är du ofta täppt i näsan? Detta symptom är associerat med förkylning eller allergi och är särskilt utbredd under vintersäsongen. Som ett resultat blir vintern ett rent helvete för de extra känsliga, i stället för en glädje med jul, nyår, skidåkning och andra vinteraktiviteter. De som lätt får dessa problem upplever andningssvårigheter, orolig sömn och ibland kan de till och med dra på sig öroninfektioner på grund av att de snyter sig så mycket.

Orala läkemedel eller nässprayer kommer säkert att hjälpa de många lite grann, men de flesta av dessa preparat har läskiga biverkningar. Dock finns det alternativa sätt att rensa denna irriterande nästäppa. Allt du behöver göra är att lägga till några ”hemliga kryddor” till dina måltider. Bortsett från detta kommer dessa hemliga kryddor inte bara rensa nästäppa, de kommer dessutom att göra dina vegetariska rätter riktigt goda.

Vitlök

Detta är en av de perfekta botemedlen för nästäppa. Det har antivirala och svampdödande egenskaper som hjälper att bekämpa luftvägsinfektionen som orsakar täppt näsa. När du hugger vitlök, frigörs det en komponent som kallas Allicin som förstör bakterier och virus som orsakar bihåleinflammation.

Tillsätt vitlök på din måltid eller koka vitlöksklyftor i en kopp vatten och drick det varje dag tills nästäppan försvinner.

Kajennpeppar

Folk säger ofta att om du har täppt näsa måste du äta kryddstark mat för att rensa vidga näsgångarna. Detta är inte en myt – det är verkligen vetenskapligt bevisat. Lägger du cayennepeppar, kryddig jalapeño eller andra kryddstarka kryddor i din mat kan det frigöra slem som fastnat inuti näsan och gör att du andas bättre. Du måste dock vara försiktig; kryddstark mat kan orsaka halsbränna som senare kan ge dig ett annat hälsoproblem och obehag.

Cayennepeppar har dessutom anti-inflammatoriska egenskaper och kan även fungera bra mot värkande muskler i salvform.

Senap

En annan kryddig och stickande ingrediens som får slemmet att rinna bort är senap. Bortsett från sin förmåga att lösgöra slem är senap laddat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det används också som botemedel för smärtlindring och som laxermedel. Plus – det är en riktigt bra krydda till alla möjliga veganrätter.

Ingefära

Inte alla älskar ingefära – men precis som cayennepeppar och senap går det till näsgångarna och göra lite magi. Det kan också ge andra medicinska fördelar som att lindra halsont, förebygga illamående, fungera anti-inflammatoriskt och så vidare.

Äppelcidervinäger

Detta kan snabbt lösa upp en täppt näsa och det är dessutom bra för immunförsvaret. Vad du kan göra är att blanda två matskedar äppelcidervinäger med en matsked honung. Placera dessa två ingredienser i en kopp varmt vatten och drick. Gör detta dagligen tills täppan är borta.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*