Veganköttbullarnas anatomi

Att höra termen ”veganköttbullar” kan kanske låta konstigt men det är ett populärt val av maträtt bland vegetarianer. Istället för riktigt kött, är veganköttbullar oftast gjorda av en blandning av soja, bönor, tempeh, grönsaker eller annan ersättare för kött och veganvänlig smaksättning / aromer. Dessa är allmänt tillgängliga i specialbutiker för veganer och restauranger men varför köpa om du kan göra dina egna? Och veganköttbullar ersätter inte bara traditionella köttbullar; de är också fyllda med protein och andra näringsämnen.

Komponenten i veganköttbullar 

Den generella regeln för autentiska veganköttbullar är att de inte alls ska innehålla kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. För den viktigaste ingrediensen, kan du välja mellan tofu, bönor, baljväxter, ärtor, linser andra grönsaker eller t.o.m. nötter. För smaken, kan du använda örter och kryddor eller någon ingrediens som gör att köttbullarna smakar riktigt kött. Bortsett från örter och kryddor, kan du även lägga ketchup, Worcestershire-sås och andra såser så länge de är veganvänliga. Det sista viktiga att komma ihåg för att göra perfekta köttbullar är bindemedlet. I traditionella köttbullar, används ofta ägg, men eftersom de inte är tillåtna, kan du bara använda ägg ersättare såsom chia eller linfrön och ströbröd. Efter det, är allt du behöver göra att rulla dem till små klot och påbörja matlagningen.

OBS: Det finns massor av olika köttbullasrecept där ute, men det viktiga här är att du känner till grunderna så att dina köttbullar inte kommer att falla sönder. När du behärskar detta, det är upp till dig att justera ingredienser och göra dina egna smaskiga veganköttbullar.

Tillagning av dina köttbullar

Det vanliga sättet att laga köttbullar är att laga dem med tomatsås. Köttbullarna släpps i en skål med tomatsås och låts sedan sjuda tills köttbullarna är kokta. Du måste dock inte begränsa dig till denna metod för tillredning. Du kan också frittera dina köttbullar, sautera dem, halstra, bräsera eller t.o.m. grädda dem. Detta beror på ditt recept och dina önskemål.

Exempel på köttbullsrecept

Valnöt-veganköttbullar

Ingredienser:

  • 1 lök
  • 3- 4 msk vatten
  • Hackad persilja
  • 1 msk vegetarisk krydda helst med kycklingsmak
  • 3 vitlöksklor (hackad)
  • 1 och ½ kopp salt- eller sodakex (krossade)
  • 1 kopp hackade valnötter
  • ¾ kopp havregryn
  • 1 paket extra fast tofu

Vägbeskrivning:

Sätt löken och vatten i en matberedare tills blandningen blir slät. Lägg den i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ordentligt.

Spraya händerna med non-stick matlagningsspray och börja forma blandningen till små bollar.

Värm ugnen till 375 grader och grädda köttbullarna i 30 minuter.

Garnera med färsk persilja och lägg din favoritsås på sidan.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*