Vegetarianism och vegetarian

I alla tider har människan varit inspirerad av särskild kost och dieter, däribland vegetarisk kost. Från att ha varit en naturlig kost, till att bli en hälsosam kost och som numera även konsumeras på grund av etiska skäl.

Att vara vegetarian behöver inte innebära att man tar avstånd från kött på grund av etiska skäl, utan kan även vara ett hälsosamt sätt att äta på. Många studier och forskningsrapporter har visat att vegetarism är hälsosamt, både vad gäller att förebygga vissa sjukdomar men även i vissa fall att bota.

Det gäller att vara ansvarsfull över sin egen kropp och energiintag som vegetarian. Man måste se till att få i sig tillräckligt med näring och uppfylla dagens energiförbrukning med hjälp av den kost man valt. Det kan ibland bli svårare med extremkoster där man uteslutit kött, fisk, fågel och mjölkprodukter. Då kan vissa näringsämnen vara svåra att fånga upp och man kan få brist på kalcium, viktiga fettsyror, vitamin D, vitamin B12 och protein. Därför gäller det att man är väl insatt i näringslära när man är eller vill bli vegetarian. Du måste veta vad din kost ska innehålla för att din kropp ska fungera korrekt. Det är också viktigt att du varierar din kost med olika sorters växter och grödor för att på så sätt få i dig mest möjliga näringsämnen.

Att vara vegetarian kräver inte bara en vilja utan som sagt även att man är väl insatt i kost- och näringslära. Vitaminer, mineraler, kolhydrater, protein, vatten och fetter är vad kroppen är uppbyggd av och måste finnas i varje kost.

Tränar man hårt och är vegetarian är det extra viktigt att man ser över sin kost och att man får i sig alla näringsämnen kroppen kräver. Är man vegetarian krävs det ofta väldigt stora portioner för att man ska lyckas täcka hela energibehovet.

Det finns olika sorters vegetarianer, du kan läsa mer om varje vegetarian i menyn till höger.