Vegetarisk Etikett: ett partydilemma

Om en vegetarian är inbjuden på middag till inbitna köttätare – vad ska man göra? Ska vegetarianen propsa på hos värden att informera om sina matrestriktioner? Eller ska man ta med egen mat – och riskera att förolämpa värden på det sättet?

Om du är vegetarian och du befunnit dig i denna situation, här är några strategier som du kan använda för att göra dig, värden och andra gäster bekväma under själva middagen.

Situation # 1

Du är bjuden till en middag. Bör du tala om för värden att du är vegetarian?

Så fort du får en inbjudan är det bättre att informera värd om du är vegetarian. Du kan då erbjuda att ta med dig en vegetarisk maträtt som du tror köttätare också kommer att uppskatta. På så sätt kommer du att vara säker på att du inte behöver svälta under festen och kommer dessutom att kunna visa värd och de andra gästerna att vegetariska rätter också är läckra och välsmakande. I stället för att bli en besvärlig gäst med speciella krav kan du bidra med något utöver det vanliga som till och med kan förhöja stämningen.

Situation # 2

Värden har glömt att du är vegetarian och serveras kött?

Om du antar att värden visste om att du är vegetarian och hen plötsligt serverar en kötträtt är det viktigt att du inte sätter din värd i en besvärlig situation. Om du erbjuds maten får du helt enkelt säga ”Nej tack” eller ”jag ska smaka det senare” och sedan välja andra rätter som du kan äta. Se bara till att äta dig mätt när du kommer hem och inte avslöja att du är vegetarian under festen.

Om det inte finns något du kan äta av det som bjuds, och inte vill förstöra kvällen för alla, kan du ta en liten bit kött och låtsas att du äter genom att dela den i små bitar sedan dölja den med en skiva bröd, ett salladsblad eller potatismos. Det kanske inte är ett bra beteende att leka med mat, men det är mindre allvarlig än att skapa en pinsam situation.

Situation # 3

Vad händer om du bjuds till en fest där kött är centrum för evenemanget?

Kanske du blev inbjuden till en grillfest eller grisfest. Det behöver inte vara värre än att du tar med dina egna köttfria alternativ som du kan grilla inlindade i aluminiumfolie. Du behöver inte göra en stor sak av det utan bara smyga dina egna rätter på grillen. Om någon frågar behöver du bara säga att du är vegetarian men inte skulle vilja missa festen bara för det.

Situation # 4

Vad händer om du blir den som är värd för festen och dina gäster är mestadels köttätare?

Börja med att ta reda på vad dina gäster vill äta. Om du är bekväm att servera kötträtter, kan du göra det. Om du dock känner att det är mot din övertygelse att servera kött kan du berätta för dina gäster i förväg att du inte kommer att serverar kött, men lova dem att du kommer att tillfredsställa deras smaklökar med det bästa som det vegetariska köket har att erbjuda. Det är ett uttalande som kommer att bli svårt för dem att stå emot.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*