Vegetarisk moussaka

Ingredienser

  • 15 gr torkad porcini
  • 2 medelstora lökar, skalade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • Olivolja
  • Några kvistar färsk rosmarin och salvia, bladen
  • Torkad oregano
  • 2,5 dl rött vin
  • 2 x 400 gr burkar kikärter
  • 100 gr torkade bruna linser
  • 4 färska lagerblad
  • 2 x 400 gr burkar plommontomater
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 4 stora fasta auberginer, klippta
  • 800 gr potatis, skalad
  • 7,5 dl mellanmjölk
  • 5 svartpepparkorn
  • 75 gr osaltat smör
  • 75 gr vetemjöl
  • 50 gr fetaost
  • 50 gr Kefalotyri eller pecorinoost
  • 2 stora frigående äggulor

Tillagning

Ett klassiskt recept på moussaka där lamm har ersatts av vegetariska ingredienser.

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Placera porcini i en liten skål och täck porcinin med kokande vatten. Låt stå en stund så porcinin får suga åt sig av vattnet. Skiva lök och vitlök i fina skivor och lägg sedan dessa i en stor kastrull. Värm på medelvärme med en bra skvätt olivolja. Tillsätt örter och 1 tesked oregano. Placera sedan porcinin på en skärbreda och hacka den grovt hacka och lägg ned i en gryta. Spara vattnet som användes för att låta porcinin dra till senare. Låt steka på låg värme i cirka 10 minuter eller tills porcinin har mjuknat.
  2. Höj sedan värmen och häll ned vinet och låt det bubbla tills vinet kokat bort. Rör Sedan ned kikärter, även saften, linserna, 2 stycken lagerblad och plommontomaterna. Sila porcini i vatten och lägg ned i grytan. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 1 timme eller tills blandningen har tjocknat.
  3. Under tiden grytan får sjuda så skalar man auberginer, lämnar lite av det inre skalet kvar i ytan för att skapa en randig effekt. Skär sedan dessa i cirka 1 cm tjocka skivor. Placera sedan i ett durkslag, strö över en rejäl nypa salt och ställ sedan åt sidan i vatten, exempelvis i diskhon. Under tiden skär man potatisen i grova skivor, cirka 1 centimeter, och lägger dessa i en kastrull. Låt potatis får koka i lite saltat vatten så de förväller, cirka 5 minuter. Häll sedan bort vattnen och placera potatisen i en långpanna, ca 30 cm x 40 cm. Ringla över olja och strö över 1 rågad matsked med torkad oregano. Se till så att potatisen läggs i ett jämnt lager. Placera i den varma ugnen i cirka 30 till 40 minuter eller tills de fått en fin färg och mjuknat. Skölj under tiden av auberginerna i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Lägg sedan dessa i ett fint lager i en annan långpanna. Ringla över olja och krydda med peppar och oregano. Placera sedan långpannan vid sidan av potatis i ugnen i cirka 30 till 40 minuter eller tills auberginerna mjuknat och fått en fin färg.
  4.  Värm därefter mjölken i en kastrull och lägg ned de resterande lagerbladen och pepparkornen. Låt inte mjölken koka och utan värm på låg värme under uppsikt. När mjölken är varm så silar man mjölken och häller därefter tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt därefter smör och sedan mjöl och rör om så att det bildas en pasta. Tillsätt sedan fetaosten, en tredjedel av kefalotyrin och pecorinin och rör om tills det blivit en fin krämig sås. Låt sjuda i cirka fem minuter på svag värme och ställ sedan såsen åt sidan så att den får svalna lite.
  6. Blanda sedan ihop ingredienserna för att få en moussaka. Börja med att lägga över halva ragun över potatisen och sprid sedan hälften av auberginerna över potatisen. Lägg därefter ett nytt lager av ragu och slutligen resten av auberginerna.
  7. Vispa ned de två äggulorna i såsen och häll sedan såsen försiktigt över gratängen. Smula över riven ost och stänk slutligen lite olivolja över toppen. Ställ sedan moussakan i ugnen i cirka 30 till 40 minuter eller tills den fått en fin färg. Låt moussakan svalna något i cirka 30 minuter innan serveringen. Servera moussakan tillsammans med en grekisk sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*