Vegetariska missförstånd förklaras!

Vad är det dummaste du någonsin hört talas om när det kommer till att vara vegetarian? Vegetarisk kost blir alltmer populärt nuförtiden men det finns fortfarande massor av människor som inte vet sanningen om det. En gång fick en kollega till mig veta att jag inte dricker mjölk och hans svar var ”Va?! Dricker du inte mjölk? Att inte dricka mjölk kommer att göra ditt liv kortare.” Och när några av föräldrarna från skolan fick veta att mina barn också är vegetarianer, tyckte dom genast synd om dem, som om de var berövade från läckra maträtter.

Här är de vanligaste missuppfattningarna om vegetarisk kost:

#1 Vegetarianer inte får tillräckligt med protein.

Sanning: Det är verkligen inte sant! Tillräckliga mängder protein finns i välmående, hela  naturliga vegetabiliska livsmedel.

Exempel: spenat är 51% protein. Champinjoner 35%. Bönor 26%. Havregryn 16%. Fullkornspasta 15%. Majs 12% och potatis 11%.

Ett annat exempel är de djur som endast äter växter. Elefanter, gorillor, flodhästar och bisonoxe är alla växtätare men de är alla ganska stora och starka.

#2 Vegetarianer inte får tillräckligt med kalcium

Sanning: Vissa växter är bra källor till kalcium. Med dessa kan du även undvika de skadliga effekter förknippade med mejeriprodukter.

Exempel: gröna bladgrönsaker, nötter, apelsiner, kidneybönor, limabönor, romansallad, hela korn, linser, russin, broccoli, grönkål, selleri och tofu.

#3 Vegetarianer inte får tillräckligt med fett

Sanning: Tillräckliga mängder fett finns också representerade i vissa frukter och grönsaker.

Exempel: Jordgubbar är 5% fett. Paprika 6%. Broccoli 8% Spenat 11%. Sojabönor 41%. Flera fettrika grönsaker har 80% naturligt fett, inklusive vissa nötter och frön, avokado, oliver och kokosnötter.

Genom att konsumera fetter från vegetabiliska livsmedel, kommer du att få friska enkelomättade och fleromättade fetter jämfört med farliga mättade fetter. Du kommer att kunna äta mer utan att gå upp i vikt. Plus, kommer du att känna dig friskare och gladare.

#4 Vegetarisk kost är tråkig

Sanning: Det här är den exakta motsatsen. Vi är så vana vid tanken på att göra kött en central del av vår kost, men om du försöker ta bort det, ser du att du kommer att kunna skapa mycket mer spännande och nya rätter. Baserat på min erfarenhet äter vegetarianer ett mycket bredare utbud av livsmedel än den typiska köttätaren.

#5 Vegetarisk kost är dåligt för barn

Sanning: Människor kan vara redo för en vegetarisk kost även i tidig ålder. De flesta läkare rekommenderar till och med denna praxis att du startar när dem är unga, barnen kommer att utveckla en smak och uppskattar nyanser i vegetabiliska livsmedel och kommer att få de friska belöningar som kommer med denna diet när de blir äldre.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*